Тревогата свързана с пандемията COVID-19 остави на заден план световната политика. На сцената е борбата със смъртоносния вирус. Коронавирусът обаче постави на истинско изпитание редица международни организации. Най-вече ЕС и НАТО. Стратегическите съюзници и приятели се познават в критична ситуация. Иначе всички знаем как се правят конференции, съвещания и кръгли маси, на които да се кълнем лицемерно в нашата нерушима евроатлантическа и грижливо стерилизирана европейска дружба. А има ли въобще такава или само се баламосваме? Преди броени дни Доналд Тръмп взе едностранно решение да суспендира полетите между САЩ и Европа. Естествено, по цивилизационни причини Великобритания прави изключение. Какво излиза? Кои са стратегическите партньори на САЩ? Европа се оказа в американската стратегия един „нов Китай“. В този критичен за цялата българска нация момент ние от кого потърсихме помощ? От Русия и Турция. Къде е Петър Стоянов да обясни на българите теорията за „цивилизационния избор“. Или тази тема е само за конференции и телевизионни прояви. Къде е европейският щаб за борба с коронавируса в Брюксел? Няма го. Коронавирусът е без паспорт и не признава шенгенската зона. В борбата срещу коронавируса Западните Балкани отдавна трябваше да бъдат интегрирани в ЕС. Но евробюрократите са се ояли тотално и мисловните им процеси са почти замряли. Останала е само мисълта как да се благоустроят по-добре в личен план. Къде е НАТО със своите специализирани подразделения да се включи в битката срещу коронавируса в глобален план? Или поне на европейския континент. Няма го. Продължава да прехвърля войски на Стария континет за борба с „руската заплаха“. Що за наглост и липса на елементарна хуманност в този момент на пандемия! Световната здравна организация (СЗО) също се покри тотално. Превърна се в един селски глашатай. ООН също не взема в свои ръце координирането на съпротивата срещу смъртоносния вирус.  

Кой ще координира битката срещу коронавируса в европейски план или глобален план? До момента никой не се занимава с тези „подробности“. Всяка една страна се спасява по единично. Както казват „в декларативната борба сме всички заедно, но по стълбичката към ешафода се качваме самостоятелно“. Една пандемия изисква глобален отговор. Каква легитимност имат международни организации, които са безсилни или изпълняват геополитически поръчки в този критичен за човечеството момент.

В интернет бе пуснат сайт, в който в реално време се съобщава за ситуацията по страни в света в битката срещу коронавируса. Колко са заразените, колко са в тежко състояние, колко са починалите и колко са излекуваните. Таблицата прилича на временно класиране по време на Олимпийски игри. С една малка разлика! Всеки гледа да е по-назад в класацията. СЗО обяви, че центърът на COVID-19 се е прехвърлил от Азия в Европа. Днес Италия е по-поразена от Китай. Азиатските страни се оказаха далеч по-подготвени за борба с пандемията. Китай направи едно показно „упражнение“ за целия свят. Китайците се мобилизираха и показаха, че мислят, прогнозират и имат предварителна готовност да посрещнат глобалните предизвикателства. След първоначалния кратък момент на стъписване, Поднабесната се окопити и се мобилизира за броени дни. Даде пример на света. Всички гледат Пекин с респект. По подобен начин действаха Сингапур, Корея (и двете), Япония. Те също овладяха бързо епидемията. Сравнете с Италия и Испания! Европоцентричното мислене в света приключи. Европа вече не е модел за подражание и развитие на света. Оказа се, че вече „бели страни“ са „жълтите страни“. Метастазите на либерализма проникнаха в тъканта на европейските общества, които се оказаха дезорганизирани, хилави и лишени от инстинкт за самосъхранение. В крайна сметка китайците се притекоха на помощ на италианците. А къде точно са НАТО и ЕС в този момент? Борят се „мъжки“ срещу Китай и Русия, налагат икономически санкции. Организират европейски учения срещу Кремъл. И ги суспендират поради пандемията. Това си е направо диагноза. По-голямо малоумие трудно би могло да се опише. В Европа ние все още не си задаваме правилните въпроси. Защо? Защото продължаваме да се опитваме да крием правилните отговори. Коронавирусът ще продължи да превзема и други континенти. Африка, Австралия и Америка. Засега не е превзета Индия. Въпрос на време. НАТО и ЕС обожават да говорят за правата на човека. Но първото и основно негово право е правото на живот. Като не могат да го защитят... за какво са ни?