Китай се подготвя за търговска война със САЩ, след като Вашингтон на няколко пъти обяви плановете си да наложи нови мерки срещу Пекин. Властите търсят подкрепа от други нации и световни търговски органи.

Американските медии съобщават, че Белият дом готви наказателни мерки, в това число и мита върху вноса на китайски технологии, които се равняват на 60 милиарда долара. Това се случва въпреки прехваленото сътрудничество и разбирателство между американския президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин, след срещата им в Пекин миналата година. Преди две седмици Тръмп обяви налагането на митата върху вноса на стомана и алуминий, което засегна както страните от Европейския съюз, така и Япония, Южна Корея и Китай.

„Китай не иска да се води търговска война с никого, но ако сме принудени да го направим, ние няма да се скрием”, предупреди в сряда говорителят на външното министерство Хуа Чунинг. Пекин „със сигурност ще предприеме необходимите мерки за противодействие в защита на своите законови права”, каза тя, цитиранa от китайското издание Global Times.

Междувременно в изявление от Министерството на търговията се казва, че Китай е противодействал на новата вълна на протекционизъм от страна на Тръмп по време на неформална среща на министрите от 50 страни членки на Световната търговска организация (СТО) в Индия по-рано тази седмица. Мерките за ограничаване на търговията не само ще навредят на световния търговски ред, но и ще причинят сериозна вреда на многостранната търговска система, казват от ведомството. Китай призова всички страни да „подкрепят глобалната многостранна търговска система и да защитят авторитета и ефективността на правилата на СТО”.

Решението на СТО от сряда, с което се отхвърлят ограничения от времето на Обама, „доказва, че американската страна е нарушила правилата на СТО, многократно е злоупотребявала с мерки за защита на търговията, които сериозно накърняват справедливия характер на международната търговска среда и отслабват стабилността на многостранната търговска система”, се казва още в изявлението на министерството.

Китайският премиер Ли Къцян заяви на пресконференция, че двете икономически сили трябва да разгледат различията си, вместо да налагат търговски ограничения. „В търговията споровете винаги се решават чрез консултации, преговори и диалог. Надявам се, че двете страни ще действат рационално, а не емоционално, за да избегнем търговска война”, каза той.

По време на церемония в четвъртък Доналд Тръмп ще подпише президентски меморандум, чрез който Китай ще бъде взет на прицел за своята икономическа политика, става ясно от графика на Белия дом. По-рано медиите съобщиха, цитирайки официални лица, че Тръмп възнамерява да наложи тарифи срещу Китай за нарушаване на интелектуалната собственост. 

Източници: RT и Sputnik