Първите резултати от редовните парламентарни избори в Унгария са вече факт. Управляващата партия на министър-председателя Виктор Орбан печели категорична победа. По първоначални данни на Националната избирателна комисия „Фидес” Орбан си осигурява 49,5% от гласовете на избирателите при над 69% обработени протоколи и по този начин увеличава с 5% резултата си от последното гласуване през 2014 г. Първите резултати са кошмарни за опозицията, която остава далеч назад в предпочитанията на унгарците. Крайнодясната партия „Йобик” получава 20% от гласовете, а социалдемократите се сриват до малко над 11%. С вота Виктор Орбан си осигурява абсолютно мнозинство в парламента и по всяка вероятност ще получи две трети от мандатите, което ще му даде възможност да прави изменения в конституцията на страната. На база на досега обработените протоколи управляващите си гарантират 134 места в 199-членния унгарски парламент.

Изборите преминаха при исторически висока избирателна активност. За пръв път от години насам унгариците масово застават пред урните, за да дадат своя вот. Наблюдателите на изборите говорят за цели затворени улици и огромни опашки от гласоподаватели пред секциите. Съобщава се, че голяма част от тях са млади хора. По данни на Националната избирателна служба на Унгария към 18.30 ч. местно време активността е била над 68%, а очакванията са тя дори да достигне историческите 70% от избирателите. В Будапеща повече от 73% от имащите право на глас са дали своя вот, което според анализатори се е отразило благоприятно за опозиционните партия.

Въпреки това резултатите са красноречиви. Победата на Виктор Орбан и управляващат партия „Фидес” не изненадва никого. Всяко едно социологическо проучване преди изборите неизменно отчиташе стабилна преднина за дясноцентристката формация на консервативния политик. Изборните резултати са категорична подкрепа на избирателите за антиимигрантската политика на Орбан, противопоставящата се „изтичането” на унгарски национален суверенитет към Брюксел. В по-широк регионален контекст победата на „Фидес” представлява затвърждаване на позициите на консерваторите в Източна Европа срещу либералния наднационален европейски проект, чийто основни мотори днес са Германия и Франция. И в бъдеще Будапеща ще продължи да търси съюзници най-вече сред консервативните правителства във Великобритания, САЩ и Русия и ще се отнася скептично към интеграционните напъни на Берлин и Париж, в които Унгария съзира опити за подчиняване на унгарската нация и лишаване от суверенитет.