Канадското правителство даде зелена светлина на доставчиците на оръжие, които отговарят за националната отбрана, да продават оръжия на Украйна. Това превръща Канада в част от конфликт с всички произтичащи последствия. С решението не се поставят предварителни условия за продажбата на оръжие на Украйна. То беше взето въпреки факта, че Project Ploughshare и клонът на Amnesty International в Канада се противопоставиха на плана, заявявайки, че Киев досега не е имал успех в подобряването на състоянието на правата на човека. Постоянната комисия по национална отбрана на Канада публикува доклад, озаглавен „Канадската подкрепа за Украйна по време на криза и въоръжен конфликт”, който препоръчва правителството да предостави смъртоносно оръжие на Украйна, ако тя демонстрира активна работа в борбата с корупцията в страната. Препоръките включват предоставяне на смъртоносно оръжие, обмен на разузнавателни данни, сътрудничество в отбранителната индустрия, подкрепа при противодействие на киберкризи и при противодействие на разпространението на чужда пропаганда и дезинформация чрез медиите. В списъка с препоръки е и безвизово пътуване до Канада за украинци и популяризирането на украинските интереси в Г-7.

Канадският кабинет се надява неговото решение да повлияе върху американската администрация, която да последва неговия пример. С този ход Канада изпреварва САЩ, които също обмислят да продават своите оръжия. Кърт Волкър, специален представител на САЩ в Украйна, смята, че няма причина да се удължава забраната за доставяне на смъртоносно оръжие.

Украйна се интересува най-вече от противотанковите оръжия, противоартилерийските радари и бронираните патрулни автомобили като американските Humvee например.

На 12 декември американският президент Доналд Тръмп положи подписа си върху бюджета за отбрана за 2018 г., който включва възможността на Украйна да бъде предложено смъртоносно оръжие с „отбранителен характер”. Конгресът одобри отпускането на общо 500 милиона долара за такъв тип помощ за Украйна. (Конгресът одобри още 350 милиона долара, освен първоначално предложените от администрацията 150 милиона долара.) Сега президентът може да стартира доставките на оръжие, когато пожелае. Бившият президент Барак Обама не беше убеден, че това да предостави смъртоносни оръжия на Украйна ще бъде правилно решение с оглед на огромната корупция в страната.

Двете събития – решението на Канада и влизането в сила на Закона за американския бюджет в областта на отбраната – идват на фона на провалените разговори между САЩ и Русия относно наскоро предложената мироопазваща мисия на ООН в Донбас. Сега американските оръжия, включително и така желаните противотанкови системи Javelin, могат да бъдат изнасяни за Украйна през Канада. „След това правителствено постановление, Канада може да продаде или да прехвърли Javelin в Украйна”, заяви Джеймс Безан, канадски депутат от Консервативната партия. САЩ изпращат на Украйна множество несмъртоносни военни средства, включително съоръжения като Humvee, медицински консумативи, бронежилетки и радари за проследяване на стотици артилерийски снаряди.

Помощта на Северна Америка за Украйна не се ограничава само до предоставянето на оръжия; тя обхваща и други области. Украинският Закон за сътрудничество в областта на кибернетичната сигурност (Ukraine Cybersecurity Cooperation Act) – прокаран от две партии и внесен от конгресмените Брайън Фицпатрик и Брендън Ф. Бойл, беше приет единодушно от Комисията по външните работи на 14 декември. Законопроектът насърчава сътрудничеството между Съединените щати и Украйна по въпроси, свързани с киберсигурността и изисква от Държавния департамент да докладва на Конгреса какви са най-добрите практики за защита от бъдещи кибератаки. „Това да се помогне на Украйна да подсили своята киберзащита, ще помогне и на САЩ да разработят нови и по-ефективни технологии и стратегии за киберсигурността на съвременното бойно поле”, заяви Бойл, обяснявайки целта, която трябва да бъде постигната. Това ще превърне Украйна в част от усилията на НАТО при воденето на кибервойна. Блокът цели до 2024 г. да финансира всичко – от криптиране за тактически радиостанции до интегрирано в облак хранилище за милиони киберпрограми. Рано или късно НАТО ще пренесе всичките си дейности като съюз на облачна платформа. 

Повече от две години американският военен контингент от около 300 военни инструктори без много шум обучава украинските военни в западната част на страната, за да ги подготви за битка на изток. На всеки 55 дни идва нов украински батальон, който преминава през курс на обучение в тренировъчния център „Яворив” в Западна Украйна. От 2014 г. насам войските на САЩ и на техните партньори са помогнали за нарастването на силите на Украйна от малко над 100 000 войници до почти 250 000. Центърът за морски операции във военноморската база „Очаков” в Украйна, ръководен от САЩ, започна да функционира през юли, за да служи като основен планов и оперативен център по време на бъдещите военни учения, организирани от Украйна. Американското военно съоръжение, което се намира в близост до границите на Русия, е много сериозна заплаха за регионалната сигурност. Неговото присъствие превръща Черно море в гореща точка. Американските бойни кораби редовно плават в морето, за да осигурят на НАТО възможност първи да направи удар. Системата Aegis Ashore в Румъния използва Мк-41, които изстрелват ракети Tomahawk за поразяване на наземни цели.

Освен това през юли два военни кораба на американския военноморски флот на САЩ, патрулен самолет P-8A Poseidon и екип от морски тюлени взеха участие в 12-дневното съвместно военно учение на НАТО „Морски бриз – 2017” в Украйна. Мултинационалните военни занимания се проведоха в северозападната част на Черно море, в близост до украинския пристанищен град Одеса. В обучението се включиха 17 държави. Предстои подготовката и на учение „Морски бриз” през 2018 г. Стъпка по стъпка Украйна се превръща в елемент от военната инфраструктура на НАТО, която може да се използва като трамплин за трансгранична атака срещу Русия.

Автор: Алекс Горка

Източник: Strategic Culture

Превод: Десислава Пътева