Преди време Ричард Диърлав, шеф на МИ-6, написа в един секретен документ, който по-късно беше осветен и смущаващо придоби популярност, следната теза: „Разузнавателната информация се наглася според нуждите на политиците”. Това означава, че службите понякога могат да открият оръжия за масово поразяване там, където ги няма, да убият Борис Немцов или най-малкото да внушат кой го е убил, да подхвърлят доказателства за каквото си пожелаят, да изфабрикуват причини, обстоятелства, вина, дискредитация, лъжи, майдани, снайперисти, атентати и какво ли още не. Читателят по света си казва: фактите са истина само ако са написани в „Ню Йорк Таймс”! Или са излъчени по Си Ен Ен. В противен случай са конспирация, измама, пропаганда и пр. Това постижение на хегемониалната глобализация позволява да се създават огромни маси от хора с манипулирано съзнание.

За да разбираш ис тинската действителност на нещата, които се случват по света, трябва да имаш особено сетиво. Трябва да си извън рамката. Защото медийните лъжи са новата версия на тиранията. Човешкото съзнание е адски крехко, много ловко се вбиват шаблони, проектира се поведение, създава се свят такъв, какъвто е удобен на „цивилизацията на финансовия капитал”. Това е изкуствен свят на насилваната действителност. Това са войни, в които главното оръжие е човешкото възприятие.

Днес държавите се отказват от своя суверенитет в полза на едно глобално управление с „убеждението”, че това е полезно за тях. Тоест самоубивам се, понеже смятам, че това е полезно за моя живот. Като наблюдавам импотентните действия на Европейския съюз в геополитическата битка между двата колоса САЩ и Русия, някак се сещам за ироничната фраза на английския диригент сър Томас Бийчъм: „Госпожо, седите с такъв прекрасен инструмент между краката и само го дращите!”. Старата госпожа Европа е смазана под тежката агентура за влияние на САЩ и не може да спре хода на своя упадък. Европа държи своята независимост между краката си, изказва се авторитетно, „счита се” за фактор, но произвежда само един глух, фалшив, дращещ звук, подобен на неинтелигентно самоубийство.