Звучи невероятно, но е факт. Малък екип от израелски учени считат, че само след година ще могат да представят на света препарат, който напълно лекува онкологични заболявания. Това съобщава The Jerusalem Post. Освен това лекарите заявяват, че лекарството няма да е скъпо, ще бъде ефективно и ще има минимум странични ефекти.

„Мисля, че след година ще можем да покажем ефективно лекарството срещу рака“, казва Дан Аридор, председател на Съвета на директорите на Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), компания, основана през 2000 г. в Нес Циона, Израел.

„Нашето лечение ще бъде ефективно от първия ден, продължителността му ще бъде няколко седмици, странични ефекти почти няма да има, а цената му ще е много по-ниска от цените на препаратите, които в момента се използват на фармацевтичния пазара“, уточнява Аридор. Лекарите-изследователи заявяват, че препаратът, който вече е получил названието MuTaTo (multi-target toxin), в същността си представлява нещо като антибиотик против рака, „разрушаваща технология от най-висок порядък“.

В разработките на лекарите от AEBi под ръководството на генералния директор Илан Морад има принципно нов момент в борбата срещу рака. Те използват комбинация от  пептиди (таргетирани срещу рака) и токсин, който специално убива раковите клетки. Според The Jerusalem Post лекарството за борба с рака се основава на т.нар. SoAP технология, „при която се въвежда ДНК кодиране на протеин като антитяло в бактериофаг, вирус, който заразява бактериите. След това протеинът се показва на повърхността на фага. Изследователите могат да използват тези протеини (displaying phages) за скрининг за взаимодействия с други протеини, ДНК секвенции и малки молекули“.

Дан Аридор съобщава, че AEBi се намира в процес на писане на патенти за конкретните пептиди и че компанията е завършила експериментите с изследвания върху мишки. Сега предстоят клинични изпитания, които може би ще продължат няколко години, след което лекарството ще е достъпно за хората. „Резултатите ни са последователни и повторяеми“, казва Аридор.