Неотдавнашните сблъсъци между Индия и Пакистан, граничещи един с друг, се превръщат във фатални по данни на пакистанските въоръжени сили, които заявиха в събота, че са убили няколко индийски войници в презгранична наказателна атака в Кашмир.

В отговор на предполагаемия открит огън от индийска страна в петък, при който бяха ранени двама цивилни в района на Незапир, говорителят на пакистанската армия генерал-майор Асиф Гхафор обяви в свой туит, че пакистанските войски са убили над 5 индийски военнослужещи, ранявайки още много и унищожавайки няколко бункера. Индия обаче отрече да е претърпяла някакви военни загуби и вместо това обвини пакистанската армия, че е ранила цивилна жена. Страната заяви, че Пакистан използва 82-милиметрови и 120-милиметрови минохвъргачки, разположени безразборно по протежение на линия на контрол, която оформя оспорваната de facto граница между двете държави, съобщава  Economic Times.

„Една жена е била ранена след като пакистанските войски нарушиха прекратяването на огъня в два сектора в района на Поонч, като обстрелваха със снаряди предните военни позиции и цивилните области по Линията на контрол, заяви говорител на индийската отбрана, цитиран от „Ройтерс”.

Неспокойният регион на Джаму и Кашмир, който Индия и Пакистан едновременно твърдят, че е техен, има дълга история на кървави сблъсъци между народите в Южна Азия, които водиха войни на три пъти след обявяването на независимостта на Пакистан от Индия като част от подкрепеното от Великобритания споразумение през 1947 г. Напрежението ескалира особено след като през април Пакистан осъди на смърт за шпионаж индийския гражданин Кулбхушан Судхир Ядхав. Според Al Jazeera изпълнението на присъдата е спряно благодарение на Индия, която се обърна към Международния съд на ООН, но въпреки това международното съперничество продължава да бъде горещо, особено след убийството на сепаратисткия лидер Сабзар Ахмад Бхат от индийските сили за сигурност миналата седмица.

Убийството на Бхат, който ръководеше военната група „Хизбул Муджахидин”, предизвика големи размирици в, и без това напрегнатия регион, който двете нации администрират отделно. Двете нации се обвиняват взаимно за нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня от 2003 г. чрез смъртоносни презгранични нахлувания. През изминалата седмица се появиха твърдения за смъртни случаи и от двете страни на конфликта. Предишните случаи, при които Индия се целеше в сепаратистки дейци, като Бурхан Уани, който беше убит през юли 2016 г., също допринесоха за засилване на смутовете.

Индия, от своя страна, редовно обвинява Пакистан, че спонсорира или си затваря очите за редица ислямистки военни групи, пресичащи границата с Индия, за да започват атаки – нещо, което Пакистан отрича яростно. Според „Асошиейтед прес” преди срещата този месец с Работната група за финансово действие, международен орган, посветен на проследяването на източниците за финансиране на определени терористични организации, Пакистан е замразил сметките на около 5000 заподозрени екстремисти, възлизащи на 3 милиона долара.

В допълнение към напрежението в граничния район, наскоро Индия и Пакистан предприеха стъпки към преоформяне на тяхната политика за ядрените оръжия. Според анализаторите Индия притежава около 120 ядрени бойни глави, а Пакистан – около 130. Нито една от страните не е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие от 1968 г. Според доклад, публикуван в петък от Международния институт за стратегически изследвания, Индия се подготвя да разшири своя ядрен арсенал. Пакистан, който също изразява желание да укрепи своята ядрена сила, отпразнува в неделя Юм е-Такбир, или „Деня на величието”, отбелязвайки първата успешна ядрена детонация на нацията през 1998г., предава руската агенция Sputnik News.

Автор: Том О'Конър

Източник: Yahoo News