За жалост възгледите се променят много по-бавно от обстоятелствата, тъй като обстоятелствата формират възгледите. С идването на Тръмп на власт стана съвсем ясно, че Европа страда от дефицит на разбиране какво се случва в действителност. Отбраната на Европа продължава да зависи напълно от САЩ, при положение че Америка демонстрира своето категорично нежелание да бъде този гарант на сигурността, какъвто е била преди. Единствено Меркел смотолеви обидено нещо, че от сега нататък на европейците май ще се наложи да се оправят сами. Но всичко изглеждаше по-скоро като следобеден комедиен сериал за домакини. Европа трябваше да се освободи от трансатлантическата сделка веднага след края на Студената война. Така не само щеше да обезпечи отбраната и сигурността си, но щеше да се превърне наистина в самостоятелен геополитически фактор. Можеш да бъдеш такъв фактор само ако имаш военна сила да експортираш сигурност в други региони и да защитаваш интересите си. В момента Европа не може да експортира сигурност.

А освен това партнира при хаотизирането на Близкия изток. ЕС има безобразна политика именно по сигурността и дори застрашава живота на европейските граждани, като се бори с тероризма с пърформънси и цветя вместо с ефективни закони срещу миграцията и с военна сила. Отново неразбиране. Слабостта на Европа обаче не е само проблем на Европа. Проблем е и на Русия, и на Китай. Подпалването на Европа и въвличането й в проблеми с неуправляема миграция и ситуационен тероризъм създава неспокойствие и невъзможност за евразийска консолидация и изграждане на Нов път на коприната. Още повече, че тероризмът лесно може да започне да се използва за унищожаване на стратегически обекти на търговията, благоденствието и икономическото развитие. Срещу нарастването на глобалната конкуренция ще се използват всички средства. На война като на война. Европа става обект и терен на глобална разпра – между отиващата си империя (САЩ) и идващата такава (Китай). В същото време ЕС е напълно неадекватен – няма анализ, няма действие. Има корупция, агенти за влияние и неграмотност за истинските проблеми на Европа.

Европа днес е изненадана от Тръмп. Въпреки че в докладите на американските анализатори много отдавна (още преди Тръмп) се констатира, че трансатлантическите отношения силно се влошават. Дори се изказва истината, че американската едностранчивост е предизвикателство за Европа на всяко ниво. И че Вашингтон поначало се интересува повече от наказанието на Москва, отколкото от благоденствието на Европа. Този факт сам по себе си създава вакуум в сигурността на Европейския съюз, доколкото заплахите не идват от Русия и не са само от военно естество. Ислямисткият удар, който Европа понася в момента, идва от собствената й грешна политика – външна и вътрешна. Политика на протекторат, чието ръководство следва интересите на САЩ, в тежък ущърб на европейските национални държави. Унизително е да се наблюдава този Европейски съюз, който господарите наритват, Великобритания напуска, елитът му е неинтелигентен в анализите на реалността и заплахите, а ръководството му действа под внушенията на финансови спекуланти като Сорос. Но какво пък, има достатъчно място на дъното.