Войната винаги е била хибридна. Днес теорията догонва практиката, а границата между войната и мира постепенно се размива.

На 21 януари 2013 г. точно в 11.30 часа сеизмичните станции в Близкия изток регистрират странен импулс. Диаграмата изобразява рязък скок и мигновено влиза в нормата. Епицентърът е някъде в централен Иран. Не е земетресение. То винаги оставя дълга, неравна следа с многодневни вторични трусове. Но какво е? Отговорът идва след седмица, когато израелският новинарски сайт Kanal 7 информира за експлозия в иранския завод за обогатяване на уран във Фордо. Година по-рано Техеран обявява официално за пускането на 2840 центрофуги за обогатяване на уран за нуждите на иранската ядрена програма.

Комплексът е свръхсекретен, скрит от погледите на 80-90 метра под земята в скални кухини, които трудно могат да бъдат разрушени дори при пряко попадение на конвенционални боеприпаси. Иран опровергава информацията на Kanal 7 и отрича какъвто и да било инцидент във Фордо. Ден по-късно обаче проговаря бившият таен агент на ЦРУ Реза Халил, който твърди, че при експлозията са загинали 250 човека, сред които водещи ирански ядрени физици и ръководители на програмата. Всички инсталации в радиус от 5 км са понесли щети. Взривът е резултат от израелска кибератака срещу компютрите, които управляват технологичния процес във Фордо, уточнява Халил. Случаят е потулен и не оставя почти никакви следи в медиите. Инцидентът във Фордо обаче може да се счита за класически епизод от хибридна война. В резюме: официално война няма, дори няма пряк контакт между противниците, но разрушението е постигнато. Авторът на атаката остава неизвестен, но подписът му прозира в медиите. Като предупреждение.

КОЙ КАЗА ХИБРИДНА?

Понятието „хибридна война” бе официализирано от НАТО на срещата на върха в Нюпорт миналия септември. Тогава алиансът обвини Русия в хибридна война срещу Украйна. В Латвия бе създаден център за противодействие на новата заплаха (Strategic Communications Centre of Excellence). „Файненшъл таймс” дори обяви България за потенциална следваща цел на Москва. Насаждането на параноя и медийните блъфове обаче също са елемент на хибридната война, затова си струва да погледнем нещата отблизо.

ОТ ТЕОРИЯТА ДО ПРАКТИКАТА

Да започнем оттам, че войната всякога е била хибридна. Тя никога не се е ограничавала до въоръженото противоборство. Днес просто теорията догонва практиката. Впрочем още през 1989 г. вестникът на морската пехота на САЩ отваря темата за „войната от четвърто поколение, в която няма да има фронтове, а битката ще се води в цялото противниково пространство”. Първопроходецът в съвременната теория е полковник Маргарет Бонд. В своя труд „Хибридната война: Новата парадигма за стабилизиране на провалени държави”, американската  изследователка говори в прав  текст. „Използването на  прецизен набор от военни  дейности, ресурси и програми,  съчетани тъй, щото да  постигнат без насилие, чрез  убеждаващ икономически и  политически натиск промени  във враждебни правителства  и движения”, препоръчва  Маргарет Бонд още през 2007 г.  Скоро военната наука доразвива  дефиницията на хибридната  война като съчетание на  класически военни и подривни  партизански действия,  на икономически натиск,  кибератаки и информационна  война. Когато брадясалите  окопници от Първата световна  четат вражески позиви, хвърлени  от аероплан, те също са жертва  на хибридна война. Когато ЦРУ  праща кубинските контри в  Залива на прасетата, това също  е акт на хибридна война. Защото  войната е хибридна по природа,  но днес намира своите понятия  и се превръща в ефикасна,  многопланова методика. А в  Украйна ученикът Русия поне  засега не отстъпва на учителя  САЩ.

ВОЙНАТА ВЕРСИЯ  2014 ГОДИНА

Опираме до неизбежния цинизъм  на Фон Клаузевиц: „Войната е  продължение на политиката  с други средства”. Непреходна  истина, която днес търпи  редакция. Защото хибридната  война се опитва да свърже  безкрайния исторически  пунктир война–мир–война в една  непрекъсната линия, в която  войната става неразличима.  Самата дума е нонграта в  официалните документи.  Времето на царските манифести  и помпозните обявявания на  война отдавна отмина. Днес  войната съществува само в  минало време в историческата  книжнина, заместена от  евфемизми в настоящето  (мироопазване, мироналагане,  конфликт, антитерористична  операция). Два фактора  обуславят войната версия 2014.  Могъществото на медиите и  глобалната мрежа. Залозите  днес са същите: територии,  ресурси и пазари. Но медиите  и мрежата правят битката за  сърцата и умовете по-важна  от императива да унищожиш  врага. Защото ядреното оръжие е  хоризонтът на глобалната гибел.  Битката днес се води отсам  червената линия на тоталното  самоунищожение, отвъд която  губи смисъл.

ИНСТРУМЕНТИ НА  ХИБРИДНАТА  ВОЙНА

Цветните революции

Многострадалната Украйна е  истински полигон на хибридната  война. Но не от вчера, а наймалкото от Оранжевата  революция от 2004 г. Цветните  революции са американската  перла в теорията и практиката  на новата война. С внушителен  списък от успехи: Югославия (2000  г.), Революцията на розите в Грузия  (2003 г.), Оранжевата революция  в Украйна (2004 г.), Революцията  на лалетата (2005 г.) в Киргизия  и, разбира се, Евромайдан 2014.  Теорията на цветните революции  е разработена още през 1973 г.  Тогава бостънският  професор Джийн Шарп  публикува своите „198  метода за ненасилствен  протест и убеждение”:

  1. Връчване на сатирични  награди.
  2. Молитви, богослужения и  поклонения („Пуси Райът”).
  3. Разсъбличане в знак  на протест (голите  протестърки от „Фемен”).
  4. Рисуване в знак на  протест.
  5. Преследване по петите  на длъжностни лица.
  6. Побратимяване с войници  (кадър с девойка, прегръщаща  полицай).
  7. Студентски стачки.

Дежа вю, нали? През 1993 г. Джийн  Шарп издава „От диктатура  към демокрация”. Книгата  ще се превърне в наръчник  на цветните революции.  Подготовката им започва с  „инвестиция в гражданското  общество”. В Украйна знаем  дори цифрата: 5 милиарда долара  за десетина години, официално  признати от източния стратег  на държавния департамент  Виктория Нюланд. Рецептата  невинаги сработва, проваля  се в Узбекистан (2005),  Беларус (2006) и Армения  (2008). Но дори провалът й води  до международна изолация на  неотстъпчивите режими, които  я потушават със сила. Част от  стратегията на цветните  революции са ескалирането  на напрежението и  провокирането на властта да  прибегне до сила. Евромайдан  2014 (сиреч второто издание на  цветната революция в Украйна)  започна с мирни протести, продължи с окупация на центъра на Киев и брутални провокации към полицията от страна на щурмоваците от Десния сектор и завърши с дългоочакваната кървава баня, помела властта на Янукович. А снайперистите, окървавили протеста, се разтвориха в природата. Едва ли някога ще разберем кой ги е изпратил. Революциите винаги са били патосен момент, лелеян от романтиците от XIX век. Героят винаги търси своята публика. Спомнете си Дьолакроа. Цветните революционери обаче са воини на хибридната война и крият лицата си зад маски.

Зелените човечета

Те бяха вторият епизод в украинската драма. Руският отговор на победилия Евромайдан. Въоръжени и без опознавателни знаци, те блокираха Крим, принуждавайки властта да се предаде без бой. Сетне се появиха в Донбас. Хибридната война не разчита на армии, а на малки ефикасни групи, които сеят напрежение и парализират властта. В Киев футболните агитки и щурмоваците със свастики бяха острието на атаката. В Донбас част от местния кримиконтингент и малки групи диверсанти заквасиха бунта. Медиите увлякоха масите. Хибридните пълководци са експерти по PR. Като бившия премиер на Донецката народна република Александър Бородай. Като бившия лидер на опълченците в Донбас Игор Стрелков, който има добро перо. Или медийния клоун Олег Ляшко от украинската страна, който прави „турнета” по фронта, съпровождан от рояк камери.

Медийната митология

В практиката на хибридната война битката за интерпретацията взема връх над аритметиката на жертвите на бойното поле. Епизод първи. На 17 юли полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над село Грабово в Донбас. В рамките на седмица се развихря медийна истерия, която вини сепаратистите. Вашингтон обещава доказателства, с каквито не разполага. Близо четири месеца по-късно в интервю пред Spiegel Online холандският следовател Фред Вестербеке вече не изключва руската версия за наличието на украински военен самолет в района в мига на експлозията. Но истерията вече е свършила своята работа. Кортежът с катафалките на жертвите е ужасил света. Рундът е спечелен от американците. Епизод втори. Руският хуманитарен конвой за бедстващия Луганск. През септември той предизвика истински ужас в Киев и на Запад. Властите седмица го държаха на КПП-то. Дори побързаха да спретнат свой конвой. Залогът на операцията бе не толкова дали ще бъдат нахранени гладуващите в обсадения град, а КОЙ ще го направи. КОГО ще снимат камерите в ролята на благодетеля, който разтоварва чували за бедстващите. Това в никакъв случай не трябваше да е Москва. Но този втори рунд бе спечелен от Кремъл.

Кибер войната

Мрежата и софтуерът са новото бойно поле на войната. В Киев проруските хакери от Киберберкут вандализираха електронните билбордове на местните националисти, на които изгря печатът „военнопрестъпник”. Но това е дребна илюстрация. Невидимите фронтове на кибер войната са навред. Между Китай и САЩ, които взаимно се обвиняват в хакерски атаки, а въпросът се дискутира на ниво държавни лидери. Между САЩ и Иран. Според американците кибер офанзивата Olympic games е забавила иранската ядрена програма поне с две години. Американското превъзходство на новото бойно поле е смазващо, но Техеран също нанася своя удар. През 2011 г. персийците пробиха системата на управление на свръхсекретния дрон RQ-170 Sentinel и го приземиха невредим на своя територия.

ОПРОВЕРГАНИЯТ ФОН КЛАУЗЕВИЦ

Хибридната война размива границите на войната и зачерква самото понятие. А когато изчезне думата, изчезва и нейният антоним – мирът. Постепенно се превръща в илюзия. Границите се размиват като в Близкия изток. Понятията „държавност” и „суверенитет” се релативизират. Истината добива множествено число. До степен, че мнозина днес спорят: дали е в ход третата световна война? Или още се радваме на остатъчен мир.

Изт. Margaret Bond: Hybrid war: a new paradigm for stability operations in failing states