Ислямското движение „Хамас”, контролиращо Газа, обяви началото на интифада срещу израелската окупация в отговор на изявлението на Тръмп за статуса на Йерусалим. Експертите са на мнение, че това развитие на нещата ще увеличи влиянието на радикалите в региона. Истина е, че не всички палестинци приветстват новата интифада. Мнението на част от тях е, че интифадата само ще влоши положението им. Според думите на прессекретаря на „Хамас” Абдулатив Алкан, движението очаква продължение на „деня на гнева”, който групировката обяви на 8 декември в отговор на думите на президента Тръмп за признаване на Йерусалим като столица на Израел и решението му за преместване на посолството на САЩ. Ръководителят на „Хамас” Исмаил Хания в своята реч в Газа на 7 декември заяви: „Ние сме длъжни да започнем интифада пред лицето на ционисткия враг. И тя ще продължи до пълното освобождаване на Йерусалим и Западния бряг. Същевременно президентът на Иран Хасан Рухани също заяви, че неговата страна ще подкрепи въстанието срещу Израел за защита на правата на палестинския народ”.

Третата вълна

Едновременно с това, като че ли самите палестинци не са ентусиазирани от решението на „Хамас” и нямат желание да участват в нова интифада. Според високопоставен палестински служител: „Правителството на Палестина няма да допусне това. Новата интифада ще направи положението на палестинците още по-лошо. Това ще сложи край на мирния живот, ще убие икономиката и ще доведе до много жертви”. Първите две интифади на палестинците против израелската окупация бяха масово подкрепени от различните слоеве на общество в Палестина. Първата интифада избухна 1987 г. след като израелски войници убиха четирима палестинци на пропускателен пункт в Газа. Тази интифада завърши през 1993 г. с подписването в Осло на споразумение между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и създаване през 1994 г. на палестинска автономия. Тази интифада нарекоха „войната на камъните”, защото участващите в нея палестинци нямаха оръжие, а хвърляха камъни по израелските войници. Скоро след края на първата интифада беше създадено движението „Хамас”. Отначало израелското ръководство се отнесе благосклонно към него, предполагайки, че новата организация ще се занимава изключително с хуманитарни въпроси за разлика от военизираното Движение за национално освобождение на Палестина. Обаче две години след създаването на „Хамас”, Израел се принуди да го обяви за терористична организация и да забрани дейността му. Вместо решаването на хуманитарни въпроси, новото движение провъзгласи за своя цел изгонването от Палестина на израелските „окупатори” и създаване на единна ислямска държава върху цялата територия, която включваше и територията на израелската държава. За решаването на тази задача ислямистите използваха както политически методи, така и терор. Втората палестинска интифада, или интифадата „Ал-Акса” (третият по святост мюсюлмански храм след Мека и Медина), започна през 2000 г. и завърши с икономическа криза, в която попаднаха и двете страни. През 2015 г. заради зачестилите случаи на нападения на палестинци над евреи, някои нарекоха тези събития Трета интифада или „интифада на ножовете”.

Страхливите араби

Турция, активно поддържаща „Хамас”, разкритикува арабските страни за слабата реакция след изявленията на американския президент. Reuters съобщава, че в Анкара са на мнение, че лидерите на арабските страни се страхуват да изкажат възмущението си от Вашингтон. Така например министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу каза: „Отделни арабски страни много слабо реагираха (по въпроса за Йерусалим). Изглежда някои страни се държат твърде страхливо по отношение на Вашингтон”. Чавушоглу заяви за намеренията на Анкара да повдигне за пореден път въпроса за международното признание на палестинската държава на извънредната среща на лидерите от страните на Организацията за ислямско сътрудничество през декември в Истанбул. „Ние ще се обърнем с призив към страните, които все още не са признали Палестина, да направят това още сега. Ние искаме Съединените щати да признаят своите грешки”, заяви още турския лидер. В Организацията за ислямско сътрудничество членуват 57 държави, но според Чавушоглу Египет и ОАЕ ще изпратят на срещата своите министри на външните работи, а от Иран се очаква да пристигне самия президент Хасан Рухани. Саудитска Арабия все още не е отговорила кого ще изпрати на срещата. Въпреки че Турция и САЩ са партньори в НАТО, турската държава остро критикува изявлението на Тръмп. Турският президент обвини Вашингтон, че игнорира претенциите на палестинците към Източен Йерусалим, който според тях е окупиран от Израел. Ердоган заяви пред CNN: „Йерусалим е светлината на нашите очи. Ние няма да го дадем на държава убиец на деца. Ние няма да го дадем на държава окупант”. Известно е, че статутът на Йерусалим е най-болезненият въпрос за израело-палестинските отношения и е бил препятствие във всички водени преговори досега. Израел е убеден, че Йерусалим трябва да е негова столица и ще продължи да бъде убеден в това. Арабите оспорват това и в бъдеще ще продължат да го оспорват. Експертите обръщат внимание на факта, че етнически чуждата на палестинските проблеми Турция реагира по-истерично на действията на Тръмп, отколкото арабските страни. Това е напълно обяснимо, защото една по-остра реакция от арабските държави към Израел може да завърши с много жертви от палестинска страна и ситуацията ще излезе извън контрол. Службите за сигурност разбират това и се стараят да не го допуснат.

Влиянието на „Ислямска държава”

Според експерта от Руския съвет по международни работи Григорий Лукянов, сега не е най-добрия момент ООП и „Хамас” да започнат открита конфронтация: „През последните години способностите на „Хамас” за водене война с Израел значително намаляха, особено след военните операции на Израел през 2012 г. и 2014 г. Накрая от „Хамас” бяха готови да преговарят отначало с палестинските организации под егидата на ООП, а след това със страните посредници. Резултат от този процес беше полагане на началото на възстановяване на единството между Западния бряг на река Йордан и Газа”. Сега, ако започне нова интифада, „Хамас” рискува да загуби своето влияние в региона, а мястото на тази организация може да бъде заето от най-малко склонните да преговарят – младежки групировки асоцииращи се с „Ислямска държава”. „Радикалите всячески ще способстват хаосът и агресията да прераснат в интифада. А ролята и влиянието на „Хамас” ще продължат да отслабват и движението може да се окаже сред загубилите. Накрая властта на палестинските улици ще премине в ръцете на тези, които въобще не желаят да има преговори”, пояснява Григорий Лукянов.

Автор: Амалия Затари
Източник: gazeta.ru
Превод: A-specto