Преди около седмица изпълнителният председател на Google Ерик Шмид обяви, че компанията ще разработи алгоритми, които да попречат на статии от Sputnik News и RT да се появяват в приложението Google News.

„Работим върху откриването и подреждането на по-задни места при търсене на този тип сайтове – основно на RT и Sputnik“, заяви Шмид по време на Halifax International Forum в Канада. „Ние сме наясно с нещата и се опитваме да разработим системи, които да попречат на съдържанието на тези сайтове да стига до широката публика. Но няма да забраним тези сайтове – не работим по този начин.“ Шмид каза това в отговор на въпрос от публиката, дали Google прави нещо в помощ на „руската пропаганда“. Коментарите бяха част от по-широка дискусия за търсачката на Google News, която предлага на читателите различни статии по определени теми.

По-късно Шмид отбеляза, че „не подкрепя особено цензурата“, а по-скоро вярва в механизмите за подреждане на резултатите. Но не отговори на въпроса, дали разработването на софтуер, който скрива определена информация, може да се смята за цензура. Шмид хвърли светлина върху възможностите на новия алгоритъм, като посочи, че той ще може да идентифицира „повтаряща се фалшива информация, която се експлоатира като инструмент“. 

В отговор на казаното от Шмид, Маргарита Симонян заяви: „Добре е да знаем, че Google определя логиката и правилното мислене – не се допускат факти, които идват от RT, „заради Русия“ – дори, когато Конгресът не е установил манипулиране на платформата или нарушаване на правилата от страна на RT“. Психологът-изследовател Робърт Епщайн определи намесата на Google като „много опасна“. Той заяви: „Компании като Google и Facebook играят едновременно и на двата стана – те претендират за обективност, но упражняват огромен контрол върху потребителите“.

След като бе изправена пред опасността да закрие офисите си в САЩ, а служителите й станаха обект на заплахи, преди седмица информационната агенция RT обяви, че се е регистрирала по Закона за регистрация на чуждестранни агенти. RT определи спонтанно поставения от американското министерство на правосъдието срок като „канибалистки“ и като удар по свободата на словото.