Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Германия и Русия трябва да подобрят занемарените двустранни отношения. Той се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 25 октомври. Това е първото посещение на германски президент в Русия от 2010 г. насам. Щайнмайер отбеляза, че е „много важно” да се затвърди диалога с Москва в контраст на охлаждането на отношенията през последните години. „Ние живеем в Европа заедно и нашият дълг към нашите народи е да продължим да търсим връзка помежду си, въпреки съществуващите разногласия”, каза той и добави: „Тези отношения са твърде важни, за да ги оставим без диалог”. Според Щайнмайер това е правилният момент, „за да намерим изход от негативната спирала”.

Германският президент вярва, че контактите трябва да бъдат поддържани, въпреки разнопосочните виждания спрямо Украйна. Разговорите при срещата обхващаха разнообразни въпроси – от икономически връзки до конфликтите в Украйна и в Сирия, както и други международни кризи. От своя стана, президентът Путин заяви, че Москва е готова да развие връзките с Германия, като добави, че германските компании се интересуват от това да разширят влиянието си в Русия. „Въпреки някои политически трудности, отношенията между Русия и Германия не са в застой”, добави той.

Германските преки инвестиции в Русия нарастват до 312 милиона долара през първото тримесечие на 2017 г. Те значително надвишават общия обем на германските инвестиции през 2016 г., които възлизат на 225 млн. долара. Повече от 5500 компании с германски капитал функционират в Русия.

Щайнмайер отдавна призова за по-сериозно обвързване с Москва и се застъпи за облекчаването на санкциите на ЕС срещу Русия заради събитията в Украйна. Освен това германският президент стои зад инициатива за разоръжаване, която цели да принуди Русия и САЩ да намалят своите арсенали от конвенционални оръжия. През ноември 2016 г. той излезе с предложение да бъде започната дискусии с Русия относно новото споразумение за контрол над оръжията. Идеята бе подкрепена от петнайсет други членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Преди това той разкритикува Алианса заради „дрънкането на оръжия и войнствените викове” и заради провокативните военни дейности в близост до руските граници.

Щайнмайер не е единственият политик в Германия, който призовава за по-добри отношения с Москва. Кристиан Линднер, лидер на Свободната демократическа партия (FDP), който е вероятен кандидат за присъединяване към управляваща коалиция, призова за отстраняване на проблемите, свързани с Украйна като начин за постигане на напредък в отношенията с Русия. Според него: „Сигурността и просперитета на Европа зависят от отношенията ѝ с Москва”. Председателят на Социалистическата партия в германския парламент Сара Вагенкнехт подкрепи Линднер в искането му за сближаване с Русия. „Трябва да тръгнем към политика на намаляването на наказанията спрямо Русия, за да запазим мира и сигурността в Европа”, каза Вагенкнехт.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също се застъпва за по-добри отношения между Запада и Русия. Той вярва, че Европа трябва да подобри отношенията си с Русия и не трябва да позволява това да бъде решение, взето от Вашингтон. Страните от Централна и Източна Европа призовават за промяна на европейската политика по отношение на Русия.

След заседанието на Съвета НАТО-Русия на 26 октомври, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви: „Нашият диалог не се води лесно, но именно затова диалогът ни е толкова важен”. Ръководителят на НАТО описва последната сесия на Съветът НАТО-Русия като „честна и открита дискусия” относно Украйна, относно Афганистан, както и относно прозрачността и намаляването на риска. Това е третата среща на Съвета за тази година. Въпреки влошаването на отношенията с Русия, Западът осъзнава необходимостта от диалог.

Русия и Германия имат специална връзка. Инициативата на Щайнмайер за контрол над въоръженията не трябва да се замита под килима. Диалогът между Русия и Германия би могъл да допринесе за разработването на мерки за справяне с проблемите на европейската сигурност и за възстановяване на атмосферата на взаимно доверие и сътрудничество, които да бъдат прилагани стъпка по стъпка.

Експерти от Русия и НАТО могат да проучат параметрите на бъдещата евроатлантическа архитектура по отношение на сигурността и начините за справяне с предизвикателствата по пътя. Биха могли да измислят програма за постепенно облекчаване на напрежението. Освен това биха могли да обсъдят как Виенският документ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да бъде разширен, за да включи по-широк дневен ред.

С това, че „Ислямска държава” бе разгромена, проблемът с бъдещето на Сирия излиза на преден план. Ситуацията в Либия и на други места може да диктува нуждата от съвместни действия. Русия и НАТО трябва да си сътрудничат в Афганистан. Предвид желанието на страните от Централна и Източна Европа да подобрят отношенията си с Русия, би било интересно да се проучи възможността за обособяване на неядрена зона в Централна (и Източна) Европа.

Русия и НАТО могат да започнат дискусии за подрегионална прозрачност и мерки за изграждане на доверие, особено в Черно море и Балтийския регион, където напрежението расте. Преговорите могат да се съсредоточат върху разработването на нови стъпки за предотвратяване на инциденти, създаване на постоянни канали за комуникация между военните и разработване на нови правила, за да се предотвратят опасни военни действия. Не бива да бъдат предприемани никакви военни учения или да бъдат позиционирани сили в близост до границите им (да няма зона за увеличаване на силите). Това също би могло да бъде добавено към плана, свързан със сигурността. Самият факт, че диалогът започна, може да стабилизира ситуацията в Европа.

Русия остава крайно необходима част от европейската сигурност. Независимо дали ви харесва или не, тя ще остане ключова европейска държава, а по този начин и неизбежен партньор на НАТО, въпреки непрекъснатите проблеми в отношенията. Има все по-голямо разбиране на тази реалност на Запад. Посещението на Щайнмайер и възобновяването на редовните срещи на Съвета НАТО-Русия потвърждават този факт.

Автор: Алекс Горка

Източник: Stategic Culture

Превод: Десислава Пътева