Меркел до голяма степен избягваше атаките на Социалдемократическата партия (СДП) преди изборите. Съперникът ѝ иска да я принуди да се върне обратно на ринга.

Мартин Шулц хвърли ръкавицата. Претендентът от социалдемократите за изборите през септември отправи остро послание към Ангела Меркел в неделя: „Не можете да избягвате дебатите в предизборната кампания още дълго”. „Известен социолог даде на Меркел тактически съвет през 2009 г., като каза: „Не казвайте нищо, не заемайте категорична позиция по какъвто и да било въпрос”, заяви Шулц пред свои поддръжници по време на конгрес в индустриалния град Дортмунд. „Това беше успешен модел по време на изборите през 2009 г. и през 2013 г., но няма да проработи през 2017 г.”, каза той.

61-годишният политик има три месеца да възстанови позициите си, след спада в резултатите от предварителните проучвания, преди Германия да избере своя нов парламент. Въпреки че според допитванията през април неговите социалдемократи имаха преднина пред християндемократите на канцлера, подкрепата за партията спадна рязко до 24%. Сега те изостават с 15% от блока на Меркел, сочи проучване на „Емнид”, публикувано в неделя.

Според готовия за битка кандидат за СДП, Меркел активно е избягвала конфронтацията, за да си гарантира това по-малко хора да отидат да гласуват през септември.

„Ако консерваторите на Меркел системно отхвърлят дебатите за бъдещето на една страна, и вместо това искат да предизвикат спадането на избирателната активност, защото знаят, че това ще нанесе по-голяма вреда на други, отколкото на тях самите, това може да се нарече „асиметрична демобилизация” в кръговете в Берлин”, заяви Шулц. „Наричам това атака срещу демокрацията”.

„Грешките на начинаещия”

Когато през януари Шулц обяви, че ще се кандидатира за канцлер, идеята, че аутсайдер от Брюксел ще се изправи пред дългогодишния титуляр Меркел, първоначално предизвика вълнение, засилвайки подкрепата за партията от 20% до повече от 30%. Но така нареченият ефект „Шулц” скоро започна да избледнява.

При три последователни вота, включително при ключовия вот в най-многобройната германска провинция, Северен Рейн-Вестфалия, социалдемократите загубиха пред Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел. Чувството на неудовлетвореност нарасна в блока на СДП в германския парламент, а депутатите тайно обвиняват Шулц и екипа, който води предизборната му кампания в щабквартирата „Вили Бранд-Хаус”, за това, че са отслабили подкрепата в проучванията на национално ниво.

„Всички тези грешки са типични за начинаещия”, заяви един високопоставен социалдемократ, като добави, че Шулц е трябвало да бъде по-активен в кампанията в Северен Рейн-Вестфалия, независимо от възраженията на кандидата на регионално ниво Ханелоре Крафт. Това е позиция, около която се обединиха делегатите в Дортмунд в неделя. „Шулц трябваше да се кандидатира по време на изборите в Северен Рейн-Вестфалия”, каза Кристиян Флисек, депутат от СДП. – Но това беше нещо, което Ханелоре Крафт не желаеше. Това беше грешка”. Шулц има силно желание да покаже, че е наясно с проблема и ще се погрижи за него.

Рокадата на високопоставени представители на СДП по-рано този месец трябваше да потуши част от чувството на неудовлетвореност в редиците на партията.

Когато премиерът на провинцията Ервин Селеринг от СДП обяви, че напуска поста поради здравословни причини, той бързо бе заменен от министъра по въпросите на семействата Мануела Швайсиг, която на свой ред беше заменена от тогавашния генерален секретар на СДП Катарина Барли. Много хора в партията смятат, че този ход е свързан по-скоро с преместването на Барли от предишната ѝ роля – влиятелен пост, при който тя представляваше позициите на СДП извън партията и определяше тонът за предизборната кампания на партията.

Барли, която беше избрана за генерален секретар в края на 2015 г., е популярна в партията. Но 48-годишната Барли, която е адвокат, все още е новобранец – тя влезе в политиката през 2013 г. и много от нейните колеги не смятаха, че има достатъчен опит, за да проведе предизборна кампания на национално ниво. Нейният заместник е Хубертус Хейл, 44-годишен експерт по икономическа политика, който прекарва четири години като генерален секретар на СДП от 2005 до 2009 г. и срещна Шулц при разработването на икономическата политика за манифеста на партията по-рано тази година.

Нови цели

Най-големият проблем на социалдемократите е, че досега Меркел успешно е пренебрегвала техните атаки, като ги е оставяла да крещят в тъмното. Докато през миналия месец Шулц предупреждаваше, че предстои надпревара, в която той има по-мощни оръжия от отсрещната страна, Меркел се срещна с бившия президент Барак Обама, преди да се отправи към Брюксел, за да се срещне с американския президент Доналд Тръмп и с други лидери от НАТО. Канцлерът влезе във водещите заглавия по целия свят, а опитът на Шулц да се позиционира като по-пацифистка алтернатива на Меркел почти не беше регистриран.

Социалдемократите ще разширят своите цели, за да включат и други бележити консервативни членове на кабинета, които се свързват с Меркел, смятат официални представители на партията. Те вероятно ще преследват финансовия министър на ХДС Волфганг Шойбле и министъра на отбраната Урсула фон дер Лейен, която е подложена на натиск след различни скандали и се смята за най-слабото звено измежду висшите служители на Меркел. Очаква се СДП да смени и тона, за разлика от този през последните четири години, които прекара в „широка коалиция” с консерваторите на Меркел, управляващи Германия.

Когато Шулц за пръв път обяви намеренията си, той се дистанцира от коалицията, като се представи за човек от Брюксел, който никога не бил на пост в Берлин. Напоследък СДП все по-често изтъква постиженията на коалицията, за да докаже своята прозорливост, представяйки себе си като движеща сила зад някои от по-успешните политики на правителството, като например въвеждането на минимална работна заплата.

„Ако нещата са претърпели развитие през последните няколко години, то това е заради нас”, каза Йохана Юкерман, ръководител на младежкото крило на СДП в Дортмунд. Шулц, от когото се очаква да даде пресконференция с всички министри на СДП в Берлин във вторник, ще следва същия подход.

„Стартов сигнал”

Наблюдателите на процесите в партията са най-критични към факта, че през първите седмици на кампанията изказванията на Шулц бяха отвлечени и не успяха да предложат конкретни предложения за политики. В широкото си 80-минутно изказване в неделя, Шулц очевидно направи съгласувани усилия, за да постигне конкретни цели, като призова за прекратяване на разликата в заплащането и за пълно равенство при брака на гейовете и лесбийките, на което консерваторите на Меркел в парламента се противопоставят.

Освен това, нарече съпротивата на бившия канцлер на СДП Герхард Шрьодер спрямо водената от САЩ война в Ирак през 2000-те години „славна глава в германската история”, като призова Меркел да се противопостави на исканията на Тръмп военните разходи на Германия да достигнат 2% от БВП. Думите му се приеха добре сред привържениците му в Дортмунд. „Дава се стартов сигнал”, каза депутатът Кристиан Флисек.

Но докато някои се присъединиха към подкрепата за Шулц, мнозина останаха по-предпазливи. „Все още да трябва да създадем усещане за необходимост от промяна в страната, в противен случай няма да можем да победим преимуществото на Меркел – това, че е на поста”, предупреди Себастиан Ролоф, делегат от Мюнхен. СДП ще трябва да формулира позициите си „възможно най-ясно”, ако иска да има шанс, добави той.

Източник: Politico

Автори: Янош Делкер и Виктор Брехенмахер

Превод: Десислава Пътева