Германия се оказва на прага на нови избори, след като в нощта срещу понеделник лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер изненадващо се оттегли от масата на преговорите за съставяне на правителство. Прогнозите за създаването на „ямайска коалиция” между Християндемократическия съюз/ Християнсоциалния съюз (ХСД/ ХСС) на Ангела Меркел и „Зелените” на Джем Йоздемир се оказаха погрешни. Подобен коалиционен формат щеше да означава политиката на Германия да бъде преди всичко икономически ориентирана, съобразена с интересите на нейната индустрия, но най-сериозните очаквания бяха, че ще бъдат взети по-решителни мерки срещу нелегалната имиграция. Вместо това обаче Линднер се оттегли от разговорите с мотива, че липсва доверие между потенциалните партньори. „Не можем да носим отговорност за духа, който изпълва документите на правителствените консултации”, съобщиха от оттеглилата се партия в Twitter.

Товарa на това решение обаче поема стъписаната Ангела Меркел. В тази „почти историческа” нощ тя изживя един от най-тежките моменти в своята политическа кариера, като се има предвид, че е един от най-дългогодишните лидери в следвоенната германска и европейска история. Според нея изненадващото решение на Линднер е взето в момент, в който участниците в преговорите са били на път да постигнат споразумение, а мнозина определиха този ход като „добре подготвена спонтанност”. Въпреки минорния тон, с който Меркел коментира решението на свободните демократи, тя подчерта, че уважава и приема действията им.

„Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят”, коментира тя, цитирана от Reuters. От своя страна, лидерът на „Зелените” Джем Йоздемир разкритикува остро решението на Линднер, като заяви, че прекратяването на сондажите е „тежък удар” върху компромиса, постигнат по отношение на политиката за опазване на климата и околната среда.

В същото време „Алтернатива за Германия”, чиито резултати бяха голяма изненада при предходните избори, поискаха оставката на Меркел. Вицепредседателят на партията Александър Гауланд не скри удовлетворението си от това, че „Зелените” „няма да поемат отговорността за управлението”. „Ще се радваме на нови избори”, допълни фракционният лидер на „Алтернатива за Германия” Алис Вайдел. От „Левицата” се съгласиха с подобна реторика, тъй като това би било демократичното следствие от провалените преговори. Още в петък Мартин Шулц, който беше основният опонент на Меркел при предходния вот, призова да бъдат свикани нови избори, ако преговорите за създаване на правителство се провалят. 

Държавният глава на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме канцлера Ангела Меркел в понеделник, в късния следобед, когато лидерът на Християнсоциалния съюз (ХДС) ще информира президента за ситуацията след провала на преговорите за съставяне на правителство в Берлин. Решението на Меркел да се срещне с държавния глава е ясен знак, че канцлерът няма да прави опит да се коалира само със „Зелените”. Президентът ще има ключова роля след фиаското при преговорите за „ямайската коалиция”, тъй като трябва да предложи на Бундестага кандидат за канцлерския пост.