Френският елит бил готов с таен план „за защита на републиката”, който да бъде задвижен, ако Марин Льо Пен спечели президентските избори. Подробностите съобщава списание L'Obs, като се позовава на свои източници. В разработването на мерките участвала малка група министри, началници на кабинети и висши държавни служители, посочват източниците, цитирани от L'Obs.

Планът никога не бил написан на хартия и нямал име, но бил обсъден на високо ниво. Той включвал улиците да бъде наводнени с полиция, за да се опази обществения ред, тъй като властите очаквали протести на крайно леви срещу избора ѝ за държавен глава. 

„Планът имаше няколко слоя. Философията, и абсолютният императив, беше да запазим мира, като същевременно зачитаме конституционните правила”, заявява пред изданието високопоставен служител. 

Най-екстремната част от тайния замисъл била да бъде принудена Марин Льо Пен да задържи премиера Бернар Казньов, поне до провеждането на парламентарните избори. Той просто щял да откаже да напусне. Льо Пен трябвало да бъде поставена в ситуация да работи с правителство и премиер от друга партия.

Парламентът е трябвало да бъде свикан на 11 май, за да обсъди „националната криза и избухналото насилие”, причинено от победата на Льо Пен, твърди статията в L'Obs. Източник на списанието казва: „Страната щеше да спре да се развива и правителството щеше да има само един приоритет – осигуряването на сигурността в държавата”.

Френската конституция не задължава министър-председателя да се оттегли, когато бъде избран нов президент. Съгласно член 8, „президентът назначава” министър-председателите, но само парламентът може да ги отстрани от длъжност чрез вот на недоверие. Льо Пен можеше да се позове на член 16 от конституцията, който дава на президента „извънредни правомощия” при извънредно положение. Но без парламентарно мнозинство, тя нямаше да може да назначи нов премиер. 

Междувременно стана ясно, че Марин Льо Пен е обявила кандидатурата си за френските парламентарни избори. „Не мога да си представя да не бъда начело на моите войници в една битка, която смятам за основна”, заяви Льо Пен по телевизия TF1. При „това съглашателство, което днес съществува между социалистите и републиканците (десницата), около това правителство и новия президент на Републиката, очевидно са необходими безкомпромисни депутати”, каза лидерката на Националния фронт. Тя заявява също, че се надява партията ѝ да стане главна опозиционна сила в страната. Марин Льо Пен уточни, че ще бъде кандидат-депутат от избирателния район на град Енен в Северна Франция, където управлява нейната партия.