Френската инженерингова група Assystem и проектната компания „Акую Нуклеар“, чрез която „Росатом“ строи първата атомна централа в Турция, подписаха шестгодишен договор. В съответствие с него Assystem ще осигурява надзора за строителството на обектите, важни за ядрената безопасност на бъдещата станция.

Assystem ще проведе инспекции на всички конструкции, системи и компоненти, важни за обезпечаване на сигурността по време на строително-монтажните дейности, в съответствие с изискванията на Турската агенция за атомна енергия (ТАЕК), се казва в съобщение на Assystem до медиите.

Церемонията за началото на строителството на блок 1 на АЕЦ „Акую“ се състоя на 3 април 2018 г. Проектът включва построяването на 4 енергоблока с руски реактори от типа ВВЕР-1200, поколение „3 плюс“, които съответстват на най-високия стандарт за безопасност. Мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 мегавата. А стойността на целия проект „Акую“ е от порядъка на 20 милиарда долара.

„Акую“ е първата атомна станция в света, реализирана по модела BOO (build-own-operate/строй, владей, експлоатирай). В съответствие с този модел Русия ще построи станцията в Турция и ще я експлоатира. Първият блок на „Акую“ се планира да бъде пуснат през 2023 г.