Двете страни подписаха споразумения за милиарди евро

Русия е незаменима в международните отношения, включително и в Близкия изток. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург в четвъртък.

Макрон подчерта, че Франция е независима страна, както и че диалогът с Русия е „проява на тази независима позиция”. „Съвсем наясно съм с незаменимата роля на Русия в решаването на международните проблеми”, каза той след няколко часа разговори с Путин. Двамата обсъдиха ситуацията в Сирия и иранското ядрено споразумение, както и редица други международни въпроси, в които и двете страни участват активно.

Конференцията бе лишена от конфронтационния дух, който се усещаше по време на посещението на Путин във Франция миналата година, а това е забележителен напредък. Макрон дори се обърна към руския си колега със „скъпи Владимир” по време на речта си и заяви, че смята да се върне в Русия за Световното първенство по футбол, особено ако френският национален отбор стигне до финала.

Ситуацията в Близкия изток е една от най-важните теми на техните преговори. Въпреки суровите думи, които Москва и западните столици си размениха вследствие на ударите срещу Сирия, ръководени от Америка през април, Путин и Макрон настояват за общ механизъм за постигане на политическо решение на конфликта. Този механизъм ще обедини усилията на Русия, Турция и Иран и действията на „малката група”, иницииранa от Франция, включващи Великобритания, Германия, Йордания, Съединените щати и Саудитска Арабия.

Споразумение е постигнато и за съвместно разследване на предполагаемите случаи на използване на химическо оръжие в Сирия. Западните сили обвиниха Дамаск в използването на химическо оръжие в източната част на Гута през април. Без да изчакат разследването на експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия, САЩ, Великобритания и Франция започнаха въздушни удари срещу Сирия.

Що се отнася до иранското ядрено споразумението, което САЩ ще напуснат, въпреки несъгласието на ЕС, Макрон и Путин отново подчертават, че то трябва да остане в сила. Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран спазва всичките разпоредби. „В какво се корени решението за напускане на споразумението? Последствията биха били плачевни”, каза Путин пред репортери.

Въпреки че руският президент е скептично настроен към допълването на договорената сделка, Макрон предложи Съвместният всеобхватен план за действие да бъде „изменен”, за да се обърне внимание на иранската програма за балистични ракети и дейностите в региона. Френският президент заяви и това, че френските компании ще продължат да правят бизнес в Иран, въпреки заплахата от санкциите на САЩ.

Макрон засегна и въпроса за киберсигурността, като се съгласи с Путин, че трябва да се създаде нов механизъм, който да помогне на двете страни да се справят с проблемите в тази сфера. Руският президент заяви, че нациите, на които не се нрави да бъдат мишени в кибервойната, имат стимул да работят по общи правила на киберпространството, както бяха договорени правилата за ядрените оръжия.

Посещението на Макрон съвпада с Международния икономически форум в Санкт Петербург, по време на който френският и руският бизнес подписаха сделки за милиарди евро. Френската компания Total например ще бъде включена в проекта Artic LNG – 2 на руската газова компания „Новатек”, който ще бъде започнат през 2023 г. Капацитетът му ще надвишава 18 милиона тона втечнен природен газ на година. Сделката изпраща положителни сигнали към останалите участници на пазара, смята главният изпълнителен директор на „Новатек” Леонид Микелсон. Освен това руската държавна корпорация за атомна енергия „РОСАТОМ” и френската държавна институция за ядрена безопасност са подписали споразумение, свързано с мирното използване на атомна енергия.

Източници: RT и ТАСС