Лидерът на дясната политическа партия „Републиканците“ Лоран Воке отговори на откритото писмо на френския държавен глава. Съюзът за народно движение е бивша дясноцентристка и консервативна политическа партия във Франция. През май 2015 г. тя се преструктурира в „Републиканците“. В предоставената му на 9 март трибуна от вестник „Монд“ Лоран Воке заяви, че ЕС „буксува“. Той е „блокиран“.

Лоран Воке призова европейският проект да бъде реконструиран и основан върху нова ценностна система. Да бъде изграден около нациите. Според Воке: „За две години Еманюел Макрон не постигна никакъв успех на европейската сцена; нито една от неговите идеи изказани в Сорбоната не се превърна в действие“. Лидерът на „Републиканците“ разкритикува остро френския държавен глава за „бравурните лозунги“  като този за „преструктурирането“ на Шенген или за създаването на „социална Европа“. Воке се противопостави на манихейския подход на Еманюел Макрон, който противопоставя „проевропейци срещу антиевропейци, прогресисти срещу националисти, спасители срещу разрушители“.

Лоран Воке много ясно ситуира своята партия и самия себе си в навечерието на евроизборите. Той потвърди отново своята привързаност към идеята за Европа на нациите срещу европейския федерализъм. Според Лоран Воке, Европа трябва да се облегне на нациите, за да укрепва и расте, а не върху техните „руини“. Лидерът на „Републиканците“ изказа и сериозни забележки относно директивните компетенции на ЕС. За него „Европа на директивите трябва да отстъпи на Европа на проектите“.

Лоран Воке счита, че „Европа не идва от никъде“, тя е „плод на три традиции, гръко-латинска, юдео-християнска и на Просвещението“. Европа трябва да носи в себе си „битката“ срещу „ислямизмът, който заплашва основите на нашата цивилизация“, казва Воке. Накрая, за да допълни своята европейска визия, Лоран Воке призовава да се „усилят европейските предпочитания“ и апелира за истински европейски протекционизъм. За по-стриктен контрол на европейските и френски граници. Очевидно е, че не само „жълтите жилетки“ са откровени противници на съпруга на Брижит Макрон.