Европейската комисия опитва да предприеме стъпка по пътя на възпрепятстването на руско-европейския газопровод "Северен поток-2". Еврокомисарите предлагат да бъде внесено изменение в газовите директиви на ЕС, част от които са регламентите на т.нар. Трети либерализационен пакет, с което правилата за разделяне на доставчиците на газ от операторите на съоръженията да се разпростират извън териториалните предели на Европейския съюз. Това означава, че Еврокомисията се опитва да създаде обструкции пред предстоящото изграждане на газопровода "Северен поток-2", в който участват руската "Газпром" и редица водещи европейски енергийни компании. Ако бъдат приложени на практика претенциите, заложени в проекта за изменение на евродирективите, биха довели до задължаването на Русия да допуска на своята суверенна територия компании, които искат да се включат към газовата тръба – изискване, което е посрещано с недоумение в Москва. Представителят на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов в интервю за ТАСС дори се пошегува, че Русия е готова да разговаря за "Северен поток" не само с Европейския съюз, но и с "Африканския съюз и с извънземните", като даде да се разбере, че претенциите на евробюрократите са неуместни. "Северен поток-2" е подводен газопровод, преминаващ през неутрални води. ЕС няма собствено морско пространство и не притежава никакви екстериториални права. Те искат да разпространят нормите на Третия енергиен пакет върху морската част от газопровода, което напълно противоречи на международното морско право", коментира Чижов. Тръбопроводът "Северен поток-2" получава подкрепата на Германия, Франция, Холандия, Австрия и Великобритания, чиито корпорации са акционери в проекта, но среща съпротивата на стремящите се да изтласкат "Газпром" от европейския пазар Съединени американски щати и техните източноевропейски съюзници, начело с Полша.

В началото на годината ЕК направи опит да получи мандат за преговори с Русия за строителството на газопровода от името на всички държави – членки на ЕС. Това обаче не се случи, а Германия даде да се разбере, че "Северен поток-2" е частна бизнес инициатива и бюрократите в Брюксел нямат място в диалога. Офанзивата срещу руско-европейския проект продължи и на 7 ноември Европейската комисия излезе с нарочен материал, в който констатира, че проектът е безсмислен, тъй като според нейни изчисления през 2030 г. потреблението на газ в Европа ще се съкрати, а европейският пазар ще бъде залят от конкурентен втечнен природен газ.

Опитите за налагане на нови изисквания на доставчиците на природен газ и обструкциите срещу "Северен поток-2" са част от американската стратегия за изместване на "Газпром" от енергийни пазар на Европа. Докато администрацията във Вашингтон налага санкции, целящи да спрат финансирането на проекта и засилва дипломатическия си натиск, водещите европейски държави, начело с Германия, са склонни да подкрепят газовата инициатива на Газпром, BASF, Shell, OMV и други европейски компании. Според плановете строителството на "Северен поток-2" трябва да започне през пролетта на 2018 година.