Председателят на групата „Европа на свободата и пряката демокрация”в ЕП Найджъл Фараж обяви, че влиянието на милиардера в Брюксел е „наистина огромно” и може би става въпрос за „най-големия политически заговор в историята”

„Получавали ли сте някога финансиране – директно или индиректно, от фондация „Отворено общество”? Колко от техните събития сте посещавали? Можете ли да споменете всички представители (на фондацията, бел. пр.), включително Джордж Сорос, с които сте се срещали?” С тези въпроси популярният във Великобритания и Европа председател на евроскептичната група „Европа на свободата и пряката демокрация” в Европейския парламент поиска създаване на специална комисия, която да разследва намесата на милиардера Джордж в работата на европейските институции.

Повод за драмите в Брюксел станаха обсъжданията на т.нар. „Документи от рая” (Paradise papers). Фактите, публикувани от неправителствената организация Международен консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), разкриха офшорни активи на високопоставени политици, общественици и мултинационални корпорации. Говорейки за разкритията, Найджъл Фараж изтъкна, че по негово мнение е смущаващ фактът на финансиране на ICIJ от Джордж Сорос. Опитите за търсене на руска следа или финансиране от офшорни пари на кампанията за напускане на ЕС във Великобритания, както и на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са достигнали до „истерия”, а за истинската задкулисна намеса в политиката на милиардери като Сорос почти не се говори, твърди Фараж. „Миналата седмица Избирателната комисия започна разследване дали кампанията за напускане на ЕС е получила офшорни или руски пари. Това се случи в резултат на въпрос в парламента от някой си Бен Брадшоу, човек свързан с организация, наречена „Отворено общество”, разкри ексцентричният политик.

По думите на Фараж наскоро Джордж Сорос е превел на своята организация „Отворено общество” колосалната сума от 18 млрд. долара. Всички тези пари отиват за подкопаване на националната държава и подкрепа за наднационални структури и лоялни политици. В европейския парламент има 226 такива души, става ясно от изтекли документи на фондацията. Само за 2016 г. „Отворено общество” е провела 42 срещи с високопоставени представители на Европейската комисия. Именно тези факти заставят британеца да заяви, че влиянието на Сорос в Брюксел е „наистина огромно” и вероятно става въпрос за „най-големия политически заговор в историята”.