Инвеститорът Джордж Сорос се срещна с няколко еврокомисари в Брюксел. На проведената в Брюксел конференцията той говори с песимизъм за бъдещето на ЕС

Американският инвеститор Джордж Сорос е провел среща с редица еврокомисари на 1 юни в Брюксел. Европейската комисия потвърди появилите се съобщения, че Сорос се е срещнал с европейските комисари Пиер Московиси и Христос Стилианидис. Разговорът е бил, по думите на представителя на Европейската комисия, свързан с "работата на Сорос в защита на отвореното общество". Темите на дискусията са се отнасяли до унгарския закон за висшите учебни заведения и опасността от закриване на Централноевропейския университет. Еврокомисията откри производство срещу Унгария по дело за нарушаване на европейските договори.

Представителят на Комисията отказа да отрече или потвърди за среща между Джордж Сорос и еврокомисаря по въпросите на бежанците Димитрис Аврамопулос, за която съобщи сайта Politico.

По време на проведения икономически форум на Еврокомисията, Сорос се изказа песимистично за положението на ЕС. Той заяви: "Поради своите неадекватни институции Европейският съюз се намира в екзистенциална криза."

ЕС според него е "обкръжен от враждебни сили", каквито са Русия, Турция, Египет и "вероятно", и "Америка, както би искал Тръмп, но което няма да му се удаде", заяви Сорос. Въпреки това той приветства "енергичните действия", на институциите на ЕС срещу авторитарните предизвикателства в Унгария и Полша. "Напълно се възхищавам на смелостта, с която унгарският народ се съпротивлява на измамата и корупцията на мафиотската държава, създадена от режима на Орбан", заяви Сорос, цитиран от EU Observer.

Финансовата криза от 2008 г. силно засегна банковата система на ЕС, за разлика от тази на САЩ. В тази връзка Германия се чувства "нито политически заинтересована, нито достатъчно богата, за да остане двигателя на продължаващата европейска интеграция", смята той. Сорос разкритикува преди всичко политиката на строги икономии, която е наложена от Германия на другите страни в ЕС, намиращи се в криза. По думите му, "мнозинството европейци от моето поколение бяха привърженици на продължаващата интеграция. Следващите поколения започнаха да гледат на ЕС като на враг, който им отнема надеждното и перспективно бъдеще. Това чувство беше засилено от възхода на антиевропейски, ксенофобски партии, които са вдъхновени от ценности, диаметрално противоположни на ценностите, върху които е основан Европейският съюз."

Необходимо е да се изостави идеята за "по-единен съюз". Вместо това той поддържа "многополюсна Европа, която да предложи по-голям избор за решения на държавите членки." "Държавите-членки на ЕС, искат да върнат своя суверенитет, а не да го преотстъпват още повече", смята Сорос.

Съществуват три области, в които е нужно да има значим прогрес. Първата е кризата с бежанците, втората – териториалната дезинтеграция, илюстрирана от Брекзит и третата – отсъствието на политика за ръста на икономиката.

"Брекзит ще бъде извънредно вредоносен процес, който ще нанесе щети и на двете страни", заяви Сорос.

Преди няколко седмици Джордж Сорос се срещна първо с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Източник: perevodika.ru