Правителството на Тереза Мей чака инструкции от Доналд Тръмп, атакува харизматичният политик

Военна намеса на Великобритания в Сирия рискува да превърне опустошителния конфликт в ужасяваща многостранна война, смята лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Според политика от левицата няма доказателства за химическа атака от страна на правителството на Башар Асад, за което признава дори американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Критикувайки опасната позиция на правителството на Тереза Мей спрямо кризата в Сирия, Корбин настоява въпросът да бъде разгледан в британския парламент, а вместо прибързани решения лейбъристите предлагат провеждане на независимо разследване от ООН, за да стане ясно кой стои зад атаката. „Вместо по-нататъшни военни действия, спешно се нуждаем от координирани международни усилия за постигане на примирие и уреждане на конфликта под егидата на ООН. Хуманитарният приоритет трябва да е преустановяване на убийствата и от двете страни”, смята Джереми Корбин.

Според него правителството на Тереза Мей чака инструкции от президента Доналд Тръмп за това как да процедира. „Американската администрация обаче дава тревожно противоречиви сигнали”, категоричен е харизматичният опозиционен политик.

До рязкото изостряне на напрежението около Сирия се стигна след като преди дни Белият дом обвини правителството на Башар Асад за предполагаема химическа атака край Дамаск. Сирия категорично отхвърля обвиненията и твърди, че става въпрос за инсценировка, която да бъде използвана като претекст за атака срещу страната. Русия, от своя страна, изразява съмнения дали изобщо е било използвано химическо оръжие и прикани Организацията за забрана на химически оръжия спешно да изпрати екип на място, който да установи фактите. Правителството на Тереза Мей дава противоречиви сигнали като първо обяви, че няма достатъчно доказателства за химическа атака от Башар Асад, а след това заговори за военна намеса срещу Сирия.