Италианските гласоподаватели пометоха традиционните политически партии и дадоха подкрепата си за евроскептичните и антисистемни сили. Движението „Пет звезди, основано от комедианта Бепе Грило, се очертава като най-големият победител в парламентарните избори. Преброяването на бюлетините продължава, но за момента е ясно, че движението „Пет звезди” печели около една трета от всички гласове, докато на изборите през 2013 г. получи одобрението на една четвърт от италианците.

Евроскептичната, антиимиграционна Северна лига също се представи добре. Смята  се, че тя ще получи повече от 17% от гласовете, докато на предишните избори спечели едва 4% одобрение. Резултатите показват, че заедно Северната лига и „Пет звезди ще привлекат 50% от гласовете, пише Telegraph.co.uk. Това е горчив удар за бившия премиер Силвио Берлускони, тъй като се смята, че Северната лига ще вземе повече гласове от по-умерената, дясноцентристка партия „Форца Италия”. Междувременно френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен написа в Twitter, че ЕС няма да спи спокойно, след резултатите от изборите в Италия.

Любопитно е, че неотдавна италианските политици от целия политически спектър се надпреварваха да критикуват Европейския съюз и ограниченията, които налага общата валута. Внезапно обаче се оказа, че Брюксел отново има приятели в Италия. С приближаването на изборите, някои от италианските лидери бавно омекотиха своите позиции, „заобляйки евроскептичните ръбове в своите платформи”, пише политическият анализатор Джакопо Баригаци за Politico.eu. Мрачните прогнози, че най-големият победител в изборите ще бъде именно Европа, изглежда са мобилизирали избирателите. Нито една партия или коалиция обаче не прескача прага от 40%, което би позволило тя да формира сама правителство.

Матео Салвини, лидерът на Северната лига, благодари на гласоподавателите си в Twitter. Настроението в централата на партията в Милано беше приповдигнато, а коментаторите смятат, че силното представяне на Северната лига е „ясен сигнал за Европа, която е злоупотребила с италианците”.

Резултатът на управляващата Демократическа партия, чиито лидер е бившият министър-председател Матео Ренци, е катастрофален. Резултатите от изборите до този момент показват, че тя е спечелила по-малко от 20% от гласовете, което е изключително слаб резултат за лявоцентристката партия на Италия. Изглежда, че тя е била наказана от гласоподавателите заради високата безработица, мудната икономика и приемането на 600 000 мигранти от Либия през последните четири години.

31-годишният Луиджи Ди Майо, кандидат на премиер на „Пет звезди”, вероятно ще поиска шанс да се опита да състави правителство, макар че от движението многократно са изключвали възможността за формирането на коалиция с други партии. В случая е възможно „Пет звезди” да отстъпи и да направи коалиция със Северната лига, тъй като и двете партии призоваха стотици хиляди нелегални мигранти да бъдат изпратени обратно в родните им страни, като и повдигнаха възможността за изпращане на еврото в миналото.