През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от намаляващата цена на електроенергията. Фондът е разполагал с натрупан излишък да се справи с подобен проблем, но през 2022 г., когато цената на тока скача до небето, средствата в размер на 1 млрд. 309 млн. лева се изразходват извънредно за подкрепа на бизнеса. През 2023 г. ЕК възстановява на Фонда 847 млн. лева, но Асен Василев ги прибира за попълване на дупките в бюджета. Така Фондът е оглозган докрай, няма буфер и не може да се справи с разходите си при възникналия форсмажор в приходната част. Затова НС задължи финансовия министър да върне 1 млрд. лева на Фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

За да си стъкми бюджета, Асен Василев прибра дивидентите на енергийните дружества за 2023 г. и неразпределената печалба от минали години. Откакто е във властта Асен е пренасочил от енергетиката към бюджета 5 и половина млрд. лева, посочи в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Това не е незаконно, но е безотговорно и създава последствия. Затова възникна и ликвидната криза във Фонда по енергийна сигурност, защото гъвкавостта му е унищожена чрез източване на наличните пари, които служат за балансиране. ПП декапитализираха енергийния сектор. Имаме източване, лишаване от ликвидност, а оттам и допълнително задлъжняване на дружествата. И забележете парадокса! Асен Василев хем прибира парите на държавните енергийни дружества, изсмуква ги през 2023 г., хем същевременно залага в ПВУ като цел през 2024 г. практическото затваряне на някои от тях, като ТЕЦ Марица-Изток 2. Финансовият министър залага и това „Булгартрансгаз“ и ЕСО да бъдат извадени от БЕХ, тоест от защитения списък за приватизация. С този ход Асен Василев дава възможност при нарастване на задлъжняването във времето да се вдига и темата за раздържавяването на газопреносната и електропреносната система на България. Асен Василев хем източва енергийните дружества и без тях нямаше да може да стъкми своя бюджет, хем същевременно ги слага на дръвника за ликвидиране.

Асен екзекутира равновесието в държавните финанси чрез самонадеяни, авантюристични харчове. ПП изтъкват като аргумент за нарастващите дългове на държавата това, че много западни държави си живеят чудесно с много по-голямо задлъжняване като процент от БВП. Така че България можела да си позволи да задлъжнява. Само че западните държави имат силни индустрии. Използвайки икономиките си, те могат при конкретна програма да намалят рязко дълговете си. А ние тичаме, без да знаем как можем да се върнем. Ако България влезе в дългова спирала, тя няма икономически потенциал, с който може да укроти ръст на дълга, който тръгва мощно нагоре. Срещу дълга, който западните държави си позволяват, стоят реални икономически активи. А срещу нашия дълг, казано образно, стоят пенсиите на пенсионерите. Защото след като ПП взривиха газовия сектор, индустрията в България започна да се задъхва. Индустрията изплаща цената на едно безотговорно управление на „Булгаргаз“, което е обект на разследване от страна на ДАНС. Всички ние плащаме вкарването на посредници в газовите доставки, реализирането на огромни загуби от сделки на борсата, както и заробващата такса по дългосрочния договор с БОТАШ. „Булгаргаз“ губи огромна част от пазарния си дял в момента и произвежда газова олигархия, която спонсорира политически проекти. Най-същностната черта на ПП е, че са брокери. Те прокарват частни корпоративни цели, които маскират като политика на реформите. Но разрушаването не е реформи. Пазарите сами по себе си не са добри в осъществяването на преходи и трансформации. Реформи към по-добро се осъществяват с волята на властта, ако е интелигентна. Когато властта е разрушителна, промяната е катастрофа.

Народният представител от ГЕРБ Радомир Чолаков изведе интересна теза, че има система в действията на Асен Василев. Ето какво каза той от трибуната на парламента, на което има смисъл да се обърне внимание: „Всички юристи знаем какво се случва в момента с правната ни система и какъв разгром настъпва там. Това малко хора го разбират, но сега всички ще разберат разгрома, който се случва в енергетиката. Да проследим цялата система от действия през последните две години. Тези насилствени вкарвания в ПВУ на неизпълними изисквания с аргумента, че ще получим европейски средства. Ние нито можем да изпълним тези изисквания без да фалира държавата, нито можем да получим средствата. Абсолютно популистки, за да се купят избирателите бяха вдигнати рязко социалните разходи. Това повлече след себе си необходимостта от вземане на дългове. Изчезнаха 9 милиарда за 9 дни! Чуваме сега, че има несъбираемост на държавните вземания, правят се фалшиви държавни отчети, отчети за държавния бюджет, манипулират се данни. И аз се питам, колеги, вие виждате ли логика във всичко това? В „Хамлет“ на Шекспир се казва: „Че е лудост, лудост е. Но има система в нея.“ И аз наистина ви питам, вие зад тази лудост не виждате ли системата?! Какво се случва с тази страна? Какво се случва с нейните финанси? Вие виждате ли, че ние вървим към банкрут! И не виждате ли, че този банкрут е абсолютно целенасочено прокарван?! Преди една година попитах ние какво ще трябва да продаваме, за да връщаме дълговете, които трупаме?! Благодарение на гения на финансовия министър Асен Василев. Не виждате ли системните действия?! И тази политическа криза, в която Асен лично ни хвърли, е част от системата, неговата система, включително да не влезем в еврозоната. Вижте общата картина, вижте логиката! Този човек има системно поведение тази държава да я банкрутира! И да я направи парий! Защо? Той знае.“

Асен Василев първо харчи, а после мисли откъде ще се вземат парите. Той е някаква комбинация между недостатъчно познаване на материята „публични финанси“ и лукаво желание това непознаване да се замита под формата на съпротива срещу досегашните правила в този сектор. Асен Василев действа ден за ден. Днес да стъкми бюджета, днес да вдигне социалните разходи, днес да източи енергийните дружества... Но Асен няма дългосрочна визия за развитие на държавата. Това прави дейността му приключенска за него, а за България – съдбоносна и критична. Малкото доказани експерти в областта на публичните финанси казват за министъра, който ще поеме финансовото министерство след Асен Василев, единствено „Господ да му е на помощ!“...

Източник: БНР, "Хоризонт", "Политически НЕкоректно"