Корнелия Нинова ще трябва да изиграе ролята на българската Моника Маковей

Интервю на Таня Джоева с политолога Мария Пиргова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

 

Доц. Пиргова, преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си права. Как ще определите новата управляваща коалиция: нежелана, но единствено възможна?  

Като стара и като запазване на статуквото. Не мисля, че бившият Реформаторски блок, който участваше във второто правителство на Борисов, допринасяше за нещо различно. Десните министри напълно колаборираха с Борисов, по този повод дясното се разцепи и остана извън 44-я парламент.

Изборите показаха, че Бойко Борисов сгреши с подаването на оставка след президентските избори. Той искаше да избяга от едни проблеми, но сега ще консумира още по-големи. Правителството и мнозинството могат да издържат около година, за повече няма политически ресурс. Общините финансово са много зле, чужди инвестиции няма, растежът на икономиката не е реален, а е само статистически. Външната подкрепа за Борисов вече е изключително слаба. Коалицията с Обединените патриоти не води до престиж, а обратно. Новите министри от ГЕРБ ще бъдат старите. ОП не са особено големи професионалисти. Всички тези фактори ограничават времето на новата власт с обстоятелството, че България трябва да изпълнява шест месеца ролята на председател на Съвета на Европейския съюз. Бойко Борисов ще се снима с всички глави на европейските държави в София и това изглежда ще бъде върхът на кариерата му.

В оповестените приоритети за управление видяхте ли хоризонт, перспектива, цел, която да обедини или да вдъхнови българското общество? Идея, която да уплътни желанието за пълен четиригодишен мандат?

Идеята, която обединява мнозинството в парламента и депутати от другите парламентарни групи, е властта. Присъствието в НС е желано за цял мандат освен от депутатите на ГЕРБ и ОП, и от представителите на БСП, за които това може да се окаже последен мандат по новите правила в партията. Новата партия „Воля”, която е резервът на ГЕРБ, няма да е необходима след този парламент. Това прави тези депутати много сговорчиви с Борисов по лични причини.

44-ят парламент вероятно е финалът на преходния елит, на политиките на българския преход. Основната идея на партиите в управлението след 1989 г. беше разграбване и деструктуриране на държавата. При това в прехода не се формира български ефективен бизнес, на когото обществото да може да разчита, липсва пазарна и високотехнологична производствена култура.

България като държава, като общество не може да се саморегулира, защото не се изградиха стабилни институции. Съдебната система не раздава право и справедливост, законодателството не дава възможност на правоохранителните органи да си вършат работата. Вътрешният ред в страната е в плачевно състояние. Хората не са сигурни за жилищата и имотите си. Медиите ни шокират с беззаконие и насилие, което показват, но от това нищо не следва. Общност, която не може да регулира вътрешните си отношения, е обречена да служи на други общности. Независимо от ценностите, в името на които това става.

Смятам, че липсата на регулация в нашето общество е в основата и на демографската криза. Тя е важна, но вече няма решение само с икономически мерки. В условията на беззаконие не е възможно и повишаването на доходите на населението. То винаги ще губи материалните ценности в условията на хаос.

В така наречената нова управленска коалиция няма никакви идеи за решение на проблемите със справедливостта и правото. За да заработят институциите не е необходима  волята на Марешки за власт и незаконна търговия, а воля за национално развитие. Такава воля няма нито в ГЕРБ, нито в ОП. Те предварително са изчерпани и негодни за властта, която предстои да упражняват.

Започва да се говори за структурата на МС и дори за конкретни имена на министри. Според вас кои ще са ведомствата и ресорите, за които ще бъде най-голямата битка?

Всъщност битка няма. В преговорите ГЕРБ искат да покажат сила и да си извоюват свобода на действие. „Патриотите” с мъка записват условия за това да получават информация от ведомствата, в които ще управлява ГЕРБ, а те са важните. Нищо не коства на ГЕРБ да даде на г-н Валери Симеонов министерството на икономиката или енергетиката. Ясно е, че там, който и да отиде, има само проблеми и няма решения. Министерството на отбраната също има огромни проблеми и много външни ангажименти.

По последна информация Обединените патриоти ще получат четири министерства. Но партиите в коалицията са три. Как ще се разберат кой да получи по-голяма тежест? Има ли индикации, че се прилага тактиката "Разделяй и владей"?

В Обединените патриоти в момента не виждам проблеми или противоречия. Това обединение от три партии е крайно остаряло като състав и виждания за света. Три министерства и пост на зам.председател на НС напълно устройва „патриотите”. За сега те са кротки. За съжаление, участието им във властта подхранва национализъм в момент, в който на България това най-малко й трябва. Техният ретрограден национализъм спекулира с чувствата на хората и това е изключително опасно.

Прости ли Бойко Борисов думите на Валери Симеонов, че той не трябва отново да е премиер?

Бойко Борисов показва винаги дори излишно самочувствие. Валери Симеонов не е някой, който може да го обиди. Борисов борави с фактите по настроение, използва ги както му вършат работа. В момента той едва ли помни какво е казал Валери Симеонов. Но ако трябва да обвини някой друг за дадена ситуация, веднага ще си спомни, а може и толкова да се обиди, че да подаде оставка.

"Воля" на Веселин Марешки заяви подкрепата си за мнозинството в 44-ото Народно събрание. Как виждате ролята на тази партия и на нейния лидер в рамките на кабинета и на този парламент?

„Воля” е временно явление, българско политическо инженерство с много малко въображение. Просто със заобикаляне на закона и повече медийна мъгла. Веселин Марешки може да бъде използван винаги, ако потрябва да се извърши нещо не съвсем законно.

Като наблюдавате политическите събития смятате ли, че ще се стигне до парадокса следващото правителство да направи ревизия на служебното?

До сега не се е случвало някое демократично правителство да направи сериозна ревизия на друго такова. Не очаквам реални ревизии, ако хората от служебното правителство си мълчат, както до сега. Разбира се, Бойко Борисов редовно ще забравя, че това правителство е работило само три месеца и ще се оправдава с него.

Каква е вашата оценка за работата на кабинета "Герджиков"? Къде успя и къде – не?

Кабинетът „Герджиков” ще остане като едно от странните служебни правителства, което не послужи на никого, дори и на себе си. Това правителство нямаше никаква управленска кауза, то не знаеше защо е в изпълнителната власт. А проблеми за решаване имаше много. Но след като зад него не застана БСП, или президентът не позволи на БСП да влияе върху правителството, то нямаше никаква идея защо е там. То остави структурите на ГЕРБ във властта непипнати. Не направи никакви усилия за публичност на корупционни практики. Герджиков внесе документи в прокуратурата. Там те потъват, всички чухме как беше избран главният прокурор. Но за взаимодействие с обществото нито правителството, нито президентът имаха кураж. Така кабинетът „Герджиков” не направи никакъв знак за промяна, каквато обеща президентът и хората не повярваха, че БСП е носител на промяна. За политиката се искат много качества, а и условията не винаги позволяват изява, каквато политиците желаят.

Познавате добре БСП. Започва ли война в партията и как ще приключи тя според вас?

БСП говори за промяна. Сред българския политически елит сега само в БСП има някакъв потенциал за промяна. И левите ще трябва да я направят, дори това да не им харесва. Те ще застанат начело на борбата с корупцията, защото няма кой друг, а това е изискване на нашите външни партньори. Те повече не са съгласни техните бизнесмени да идват в България и да бъдат рекетирани. Вероятно Корнелия Нинова ще трябва да изиграе ролята на българската Моника Маковей и да отприщи борбата с корупцията наистина. Получава се така, че глобалният български елит е в БСП. Старата партия отново ще бъде най-адекватна на световните промени.

Така аз си обяснявам бързите действия на лидерката на БСП срещу неин близък олигарх, когото тя принуди да подаде оставка. Проблемът е, че тази линия ще иска и още жертви. Процесите са сложни и не стават автоматично. Изискват се много усилия, докато се стигне до осъждане на корупцията по високите етажи на властта в България.

Одобрявате ли решението на Корнелия Нинова БСП да не влиза в Голяма коалиция с ГЕРБ и да не приема каквито и да било постове?

Корнелия Нинова се раздели с Георги Първанов. Тя трябваше да тръгне по самостоятелен път и това вече изключи възможността за голяма коалиция с ГЕРБ. Предложенията на Бойко Борисов бяха от куртоазия, просто фалшиви за пред медиите и за последващи укори, че БСП не е поела отговорност. Нинова постъпи съвсем правилно, не може един Председател на НС да бъде против политиката на парламентарното  мнозинство, това е институционален нонсенс. Нинова има по-големи амбиции и вече има по-голяма партия. БСП влиза в кондиция, макар, че вътрешните проблеми не са малки. Те ще се решат от перспективата за власт. Така е в политиката.

Ще ви помоля и за вашия коментар за едно от най-важните международни събития – президентските избори във Франция. Кой от двамата кандидати на балотажа би бил по-добрият президент от гледна точка на българските интереси?

Очаква се следващият президент на Франция да се казва Емануел Макрон с над 60% от гласовете. Макрон е политическо произведение на глобален банков елит с помощта на социолози, политолози и медии. Но той е решението за целостта на ЕС, за взаимодействията с Германия след изборите там наесен. Смятам, че Макрон ще се занимава повече с проблемите на ЕС и по-малко с тези на Франция. Опасността за Франция е, че Марин Льо Пен може да е по-силна след мандата на Макрон, ако президентът не смекчи либералните си идеи, които налагаше като министър. Националният фронт във Франция не е само националистична партия, тя притежава силен ляв заряд, за нея гласуват много работници и градска беднота. А с този социален слой във Франция шега не бива. Макрон сега ще спечели, но трябва временно да забрави за това, че е банкер и да тръгне в руслото  на центристката социалдемокрация, която го подкрепи за президентския пост.