Кандидатката на левицата има добри шансове да остане в президентския дворец, но ръстът на инфлацията и забавеният икономически растеж дават надежда и на опонента ѝ.

С 41% на първия тур на президентските избори Дилма Русеф е фаворитът на предстоящия балотаж, насрочен за 26 октомври. На него тя ще премери сили с кандидата на десницата Аесио Невиш, който получи одобрението на 34% от гласувалите на първия тур.
Резултатът от вота обаче е труден за прогнозиране. Бразилският закон предвижда цели три седмици между първия и втория тур, в които са възможни обрати.

Харизмата на Дилма е безспорна. На 66 години тя ръководи седмата икономика в света с БВП от 2,425 трилиона долара. Считана за най-влиятелната жена-политик в света след Ангела Меркел, тя има минало, достойно за роман. Като студентка се включва в марксистка бойна група (Comando de Libertação Nacional—COLINA), която организира атентати срещу обекти на властта и се финансира с банкови обири. Като този на сейфа на бившия губернатор на Рио де Жанейро Адемар де Барос, организиран лично от Русеф. През 1970г. е арестувана от военната хунта и изтезавана в продължение на 22 дни. На процеса прокурорът я нарича „Жана д’Арк на съпротивата“. Дилма прекарва в затвора две години.

Дилма Русеф пред военен съд в Рио Де Жанейро, ноември 1970 г.

Дилма Русеф пред военен съд в Рио Де Жанейро, ноември 1970 г.

С времето политическите ѝ възгледи се отдалечават от революционния марксизъм, но Дилма изповядва с гордост миналото си. Когато през 2003г. на власт идва нейният кръстник в политиката Луис Инасиу Лула да Силва, Русеф поема министерството на енергетиката, а сетне оглавява кабинета на президента.

През 2010г. Дилма Русеф е избрана за президент на Бразилия. Тя е първата жена на този пост. Изборът ѝ се дължи на резултатната политика на Лула в борбата с глада и крайните форми на бедност, благодарение на които близо 22 милиона бразилци прескачат чертата на бедността.

Мандатът на Дилма Русев начело на Бразилия е белязан от устойчиво нарастване на средната класа, но съпроводено със забавяне на икономическия растеж. Прогнозният ръст на бразилската икономика през 2014г. е около 1.5% /изт.Световна банка/ срещу цели 7.5% през 2010г. Инфлацията надхвърля 6%, което поражда известни тревоги. Затова пък безработицата е паднала до исторически минимум от 4%, което се родее със състояние на пълна трудова заетост на населението.

В международен план „годините Дилма“ са под знака на утвърждавания суверенитет на Бразилия, която постепенно се отдалечава от сянката на Вашингтон и е активен член на БРИКС, перспективното обединение на икономическите гиганти /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/,които оспорват политическата и икономическа доминация на Евроатлантическия блок. Скандалът с подслушването на бразилското президентство от американската Агенция за национална сигурност, разкрит от Едуард Сноудън, внесе допълнително напрежение в бразилско-американските отношения и доведе до отстраняването на американска фирма от търга за гигантското петролното находище в залива на Рио де Жанейро.

Макар да съхранява висок процент лично одобрение, Дилма Русеф е обект и на много критики. Бразилия преживява вълна от социални протести с искане за повече пари за образование и здравеопазване. Организирането на световната купа по футбол бе оценено от мнозина бразилци като излишно разточителство, приключило със спортен провал.
Аесио Невиш, противникът на Дилма Русеф за президентския пост, е 54-годишен бивш губернатор със солиден административен опит и твърдо десни възгледи, макар и номинално да представлява социалдемократите.
От изхода на президентската надпревара в Бразилия зависи, както бъдещето на страната, която по конституция е президентска федерална република, така и стуктурирането на БРИКС като втори полюс в световната политика и икономика.