„Лукойл“ спечели 3 млрд. и половина от дерогацията за сметка на народа. Имало ли е среща между Асен Василев и ръководството на „Лукойл“ преди вицепремиерът да замине, за да изнудва ЕК за дерогацията? Интервю на Калина Андролова с Делян Добрев, ГЕРБ.

Г-н Добрев, докъде една популистка формация като ПП може да стигне, вдигайки доходите чрез заемни средства?

Може да фалира държавата и то само за няколко години. Всъщност финансовият министър Росица Велкова преди няколко седмици направи в два последователни дни две напълно противоречащи си изказвания. Първото беше, че държавата ще фалира, ще дойде Международния валутен фонд и има опасност за валутния борд. И на следващия ден каза, че нищо от това не е вярно. Министър Велкова беше права и първия път, и втория път. Защото това дали държавата фалира или се стабилизира зависи от това дали ще оставим публичните финанси за пореден път в ръцете на ПП. Имаме ясни доказателства от статистиката, че всеки път, когато ПП се докосват до бюджета инфлацията в България избухва. Затова обедняват хората. Защото се води неправилна финансова политика от страна на държавата. Инфлацията отдавна погълна увеличението на пенсиите. Пенсионерите с уж увеличените си пенсии могат да си купят по-малко стоки отколкото преди. Всяка борба с инфлацията чрез увеличаване на доходите води единствено до по-висока инфлация. И никъде и никога в света борбата между доходите и инфлацията не се печели от доходите. Това е предварително обречена кауза. И това не го казвам само аз. Казва го дори Иван Костов, който е гуруто на част от коалицията ПП/ДБ. Той също казва, че българите обедняха с милиарди. Защо обедняха с милиарди? Защото спестяванията в банките на домакинствата са в размер на около 100 млрд. лева. Нашата 20% инфлация означава, че всички българи общо са обеднели с 20 милиарда лева по време на управлението на ПП.

20% ли е инфлацията?

Има калкулатор в Националния статистически институт. Ето, сега ще ви покажа точно колко е за периода от месец април 2021 г. до месец февруари 2023 г. Виждаме, че калкулаторът показва инфлация 26,7%.

„Абе, вижте колко хляба може да си купите с една пенсия, казва Асен Василев. Имало ръст и на потребителските кредити, това се дава от ПП като успешен показател за по-добър жизнен стандарт.

Аз не разбирам как, от една страна, ПП твърдят, че хората са забогатели. А, от друга страна, имаме рекорден ръст на потребителските кредити. Един човек, който забогатява, има повече спестявания, а не взема повече кредити. Но въпросът не е и само в потребителските кредити. Ние имаме и рекорден ръст в бързите кредити. Това са кредитите с най-големи лихви, десетки проценти на месец. Имаме 4,4 млрд. изтеглени бързи кредити към момента, което означава, че хората са стигнали до безизходно положение и започват да прибягват към бързи кредити. И третото доказателство, че хората не живеят по-добре и не са по-богати в сравнение с преди, е това, че имаме намаляване на броя на депозитите в банките. Депозитите намаляват като банкови сметки. Тоест хората си теглят парите и си закриват сметките. Не им стигат парите. Затова теглят потребителски кредити. А когато не им дават вече и потребителски кредити, започват да ползват бързи кредити. Ситуацията не става по-добра.

ПП тиражират из медиите, че България е водеща по ръст на индустриалното производство, че има ръст на БВП и с най-голям ръст на заплатите в целия Европейски съюз. Можем ли да изясним този парадокс, как всичко се строшава в държавата, как заради високите цени на енергоносителите производството се свива, но иначе имаме икономически ръст, с който се хвалим.

Аз слушах Корнелия Нинова онзи ден, която заяви, че не били само горивата, електроенергията и оръжията, а ние сме имали и голям ръст и в дървопреработвателната промишленост. Разбирате ли колко е смешно това, тоест ние изнасяме повече дъски, столове, маси за хранене и пр. Обясненията на представителите на кабинета „Петков“ са комични. Истината е, че този ръст се дължи на войната в Украйна. Защото войната в Украйна натовари мощностите в тези три сектора от икономиката ни на 100%. Ние до началото на 2022 г. изнасяхме боеприпаси за около 1 млрд. лева годишно. А през 2022 г. сме изнесли боеприпаси за 6 млрд. лева. Тоест 5 млрд. лева имаме нарастване само от боеприпасите. Износът на електроенергия е бил около 600 млн. лева преди. Сега е 6 млрд. лева. Тоест имаме 5 милиарда и от електроенергията. Общо стават 10 милиарда. И ако прибавим 3-4 милиарда и от горивата, това прави 13-14 млрд. лева нарастване на БВП. Само от тези три сектора. Ако искате ще ви цитирам конкретни и по-точни данни: износът на енергийни ресурси от 2,9 млрд. евро през 2021 г. се покачва до 7,1 млрд. евро през 2022 г. А износът конкретно на петролни продукти нараства близо 3,5 пъти. Според БНБ ръстът на БВП е 3,4%, но само 3,5% от тях са нарастване на промишлеността, разбирате ли?! За последните пет години това е най-ниският ръст на добавена стойност, тоест на произведените стоки и услуги. Истината е, че през 2022 г. България има най-ниският икономически растеж за последните пет години, ако изключим единствено 2020 г., заради ковид кризата, когато светът буквално беше спрял да се движи и работи. Ръстът на икономическите показатели при управлението на ПП е изключително благодарение на войната, а не благодарение на икономическите политики на Кирил и Асен. Приходите от трите сектора, оръжия, електроенергия, горива покриват спада на икономиката в другите сектори. Това е.

Защо финансовата министърка се отказа от собствения си доклад? Този доклад с всички посочени опасности се замете изведнъж.

Икономисти, медии и анализатори я заплашиха с това, че има членове в Наказателния кодекс, които казват, че ако всяваш паника във финансовата система на България, можеш да носиш наказателна отговорност. И тя на следващия ден си взе думите назад. Това не означава, че фактите не са такива, каквито бяха представени. И ако погледнем само фактите, ще видим, че слонът в стъкларския магазин е това, че имаме дупка от 12 млрд. лева в последния бюджет на Асен Василев. Една 12-милиардна дупка! Това е фактът! И сега въпросът е, че някой трябва в следващия кабинет да се справи с това наследство, което съдържа дупка от 12 млрд. лева. Тези 12 милиарда са много повече от 3% горна граница за дефицит от БВП. Тоест според доклада на финансовия министър тези 12 млрд. лева представляват 6,8% дефицит, които трябва да бъдат свити до 3%. И сега говорим, че България не може да влезе в еврозоната заради инфлацията. Но вече имаме и втора причина, заради която България не може да влезе в еврозоната. И това е критерият за дефицит. Ние не сме под 3% дефицит от БВП. Ние сме с дефицит, който е два пъти и повече над прага за дефицит. От страна на ПП се спекулира, че инфлацията едва ли не се дължи на войната. Не. Инфлацията не се дължи на войната. Критерият за инфлация, на който ние трябва да отговорим, е, че нашата инфлация не трябва да бъде по-висока от 1,5% над трите най-ниски в еврозоната. Тоест това ни е целевата инфлация. Ние този критерий сме го спазвали до юли 2021 г. Оттогава досега инфлацията в България е повече от два пъти по-висока от целевата инфлация. Не говоря в проценти, а посочвам какво ни е разминаването с целевата инфлация. Защото имаше един период през миналата година, когато целевата инфлация беше 7%, но тогава ние имахме 15-16% инфлация. Така че за инфлацията не им е виновна войната. Юли 2021 г. са 8-9 месеца преди да започне войната. Но знаете ли какво се случва през юли 2021 г., за да имаме такава инфлация? Асен Василев за първи път се докосва до държавния бюджет! Ето, това се случва. И оттам нататък с всеки следващ бюджет разликата между целевата инфлация и инфлацията у нас става все по-голяма. Тоест ситуацията става взе по-зле.

Мотивът на Асен Василев е, че хората са много бедни и доходите трябва да се увеличат. Това работи пред аудиторията. А е истина, че сме бедни.

Знаете ли коя е добрата новина във всичко това? Добрата новина е, че сме във валутен борд. Защото, ако не бяхме във валутен борд, с абсолютно същите обяснения ПП щяха да напечатат пари. Пускат пресата на печатницата на БНБ и печатат пари. След което ги раздават на бедните. И щяхме не да заприличаме на 1997 г., а щяхме 1997 г. да я изживеем още веднъж. Трябва да благодарим на съдбата, че сме във валутен борд и ПП не успяха да напечатат пари. Поне от това се спасихме. Щяха да ги напечатат със същия мотив: „трябват ни пари, за да вдигнем пенсиите; дайте да напечатаме, за да можем да дадем на пенсионерите.“ Но всички помним какво се случи 1997 г. Пенсиите станаха по хиляди левове, всички станахме милионери, защото парите се обезцениха. Обаче едва връзвахме двата края. Между другото и сега има такива тревожни сигнали, защото 80% от хората при социологическите проучвания отговарят положително на въпроса дали пестят от храна, плодове и зеленчуци. Тоест 80% от хората не се хранят добре.

Вместо да говорим открито за това как трябва да действаме за сигурността на нацията, ние си крием главите в пясъка като онези животни. Какво трябва да се направи, за да не тръгне България по пързалката надолу?

Първото, което трябва да се направи, е да не се допуска никога повече ПП да се докосват до държавния бюджет. Защото всеки следващ път ще става все по-зле. Ако оставим ПП да управляват публичните финанси в държавата, това означава, че догодина по средносрочната фискална рамка на Министерство на финансите трябва да изтеглим още 14,5 млрд. лева. дълг и същата сума и за 2025 г. Тоест сумарният дълг на България с бюджетите на ПП ще е около 40 млрд. лева само за следващите три години. И тъй като хората трудно си представят тези милиарди, искам да обърна внимание, че България започва да трупа дълг през 1985 г., тоест през последните четири години на комунизма. И подчертавам, че от 1985 г. досега (това са 37 години) държавата е натрупала общо 37 милиарда лева. Тоест всяка година по един милиард. Тези 23-24 правителства до появата на кабинета „Петков“ са се справяли средно с по около 1 милиард лева на година заеми. Но ето, че заради бюджетите на ПП България ще изтегли над 40 млрд. лева само в следващите 3 години. Тоест само за три години дългът на България в номинално изражение ще нарасне двойно.  

Избирателите на ГЕРБ са ужасени, че може да се коалирате с ПП/ДБ след въвеждането на посредниците в газовия сектор, след високата инфлация, след позволяването на „Лукойл“ да източи българския потребител, след меморандумите, аферите и лъжите. Говори се, че ако сте втора политическа сила, ще бъдете принудени от щатското посолство да подкрепите кабинет на ПП/ДБ. Ще участвате ли в кабинет на малцинството с премиер Асен Василев?

Не е възможно при никакви обстоятелства да подкрепим кабинет на ПП. Защото това ще означава, че ние даваме възможност на ПП да продължат с тази политика на обедняване на населението и фалиране на държавата. Без значение какви спекулации се тиражират. ПП раздухват тази спекулация, защото са в тежка изолация. Експертният кабинет предложен от ГЕРБ събра при гласуването подкрепа от 114 депутата. Не ни стигнаха само 6-7 депутатски гласа, за да бъде избран този кабинет. А ПП дори не посмяха да предложат поименен състав и структура на МС, защото нямаха подкрепа в парламента. Предложиха декларация с някакви общи цели, която събра едва 60 гласа подкрепа в залата. Дори групите на ПП и ДБ не гласуваха всички до един за тази декларация. ПП са в изолация, в която те самите се поставиха. Защото в продължение на две години рушаха политическата система, твърдяха, че само те са „добрите сили“, а всички останали са лошите. И те считат, че като влязат в парламента могат да търсят подкрепа от лошите. Но не става така. И точно, защото са в тотална изолация, и не могат да посочат кой би ги подкрепил, и нямат никакъв шанс за правителство, затова сега спекулират с разни посолства и държави, че щели да ни принуждават за подкрепа. Това е много некоректно от страна на ПП. Ако те изговорят това публично през медиите, аз очаквам и съответното посолство да реагира на подобни спекулации. Това е обяснението на тази интрига с въпросната „подкрепа“ на ГЕРБ за кабинет на ПП/ДБ.   

Каква беше целта на премахването на добрия мениджмънт от „Булгаргаз“ и привеждането на компанията в безпомощно състояние?

Ние от ГЕРБ заявихме целта още по времето на атаката срещу Николай Павлов. Още в месеците, когато го притискаха и търсеха начин да го отстранят, ние ясно казахме, че това се прави с една-единствена цел – да се вкарат отново посредници в доставките на газ. Впоследствие се видя, че нашите думи се доказаха категорично. Нещо повече, директорът, който назначиха, започна да купува газ от собствената си фирма-посредник. И в по-голямата част от случаите този газ отново беше руски. Тоест купуваше се руски газ само че от посредници и на много по-висока цена. Знаем дори точната сума, за която се купи газ по този начин и тя е колосална. Купи се газ за 2,5 млрд. лева без търг и без конкурс. Купи се от посредници без никаква състезателна процедура, на цени, които са с около 30% по-високи от пазарните. Ами ако сложите 30% върху 2 млрд. и половина, това прави сумата от 750 милиона лева. Тоест българският потребител, българският бизнес, населението бяха ощетени със 750 млн. лева, които отидоха в ръцете на посредниците.

Въпросът е, че въвеждането на посредниците се камуфлира с идеята за отхвърляне на руския газ, и това маскира истината за погрома. Скривайки се зад политически клишета за уж диверсификация, тези хора разбиха газовия сектор, оскъпиха газа и което е по-интересно не предприеха никакво действие за дългосрочни договори с неруски доставчик. ПП представяха посредниците на руски газ за различни от „Газпром“ доставчици, но всъщност това не е достъп до друг газ, това е заобикаляне на ексклузивния договор с „Газпром“ в полза на самия „Газпром“. 

Да, ние не видяхме никакъв опит да се търси заместващ стратегически партньор за доставките на газ след като започна войната в Украйна. От края на февруари 2022 г. е ясно, че ние няма как спокойно да продължим да купуваме газ от Русия. Само че тогава държавната компания „Булгаргаз“ изобщо не запази слотове на терминала в Гърция, нито пък направи опит да се търсят директни доставки от производител. Което още веднъж показва, че целта на ПП не е била реално да се диверсифицират доставките на газ, не да се отреже Русия като доставчик на газ за България. А основно да се вкарат посредници, през които да се генерират огромни финансови средства. И, ако погледнем отново статистиката, ние през 2022 г. доказано сме платили на режима на Путин много повече пари за газ и за нефт отколкото която и да е година преди това. Тоест тези, които уж се афишираха като много евроатлантическа партия, подкрепиха Путин, като платиха на „Газпром“ милиарди левове повече, при това по време на война.

На фона на тези факти ПП/ДБ обясняват, че по време на най-голямата енергийна криза в Европа, те са показали, че могат осигурят евтина енергия за бизнеса. Възможно ли е чак пък такова арогантно въвеждане на лъжата в употреба?

При ПП всичко е възможно. С цел да кажем каква е истината, ще посоча, че „евтиният“ газ на ПП струваше 300 лева за мегаватчас, а при ГЕРБ газът беше 30 лева. Сега при служебния кабинет газът е около 100 лева. Повтарям, 30 лева при ГЕРБ, 300 лева при ПП, 100 лева при служебното правителство. И ПП обясняват, че когато газът е бил 300 лева, е бил евтин! Разбирате ли, това тяхното дори не е парадокс. Те са просто изключително нагли! Лъжата я имат за „добър ден“.

Цените на газа на спотовия пазар продължават да падат и вече стигат най-ниските си нива от 2021 г. насам. Същевременно ценовата политика на „Булгаргаз“ е странна. Фирмите се оплакват, че плащат цени, които са с около 30% по-високи от борсовите и че „Булгаргаз“ си начислява премиии от около 11,64 лв на мегаватчас. При предишното управление на „Булгаргаз“ надценката е била 40 ст. Бизнесът се чуди за какво плаща тези допълнителни суми?

Това има много ясно обяснение. Всички тези посредници генерираха огромни загуби и дългове за „Булгаргаз“ през 2022 г. И „Булгаргаз“, за да покрие тези загуби и да изплати дълговете си, ако продължи да взема само по 40 стотинки, ще му трябват няколкостотин години. Затова дружеството „Булгаргаз“ беше принудено да заложи надценка приблизително 12 лева на мегаватчас. Това е около 30 пъти по-голямо увеличение за „Булгаргаз“, с което да се покрият натрупаните загуби през управлението на кабинета „Петков“ и от мениджмънта, назначен от Кирил и Асен. Става дума за въпросният директор, който дойде от посредник. А правилно ли е да се увеличи тази такса? Не, не е правилно. Трябва да се види дали не може да се оптимизира тази надценка. 

Тоест имаме обективни факти: „Булгаргаз“ не може да се справи с дълговете, които натрупа по времето на кабинета „Петков“, около един милиард и половина и пр.

Да и тези дългове сега ги плаща бизнесът. Защото ПП и техният директор постигнаха това. Хубавото е, че вече има повдигнато обвинение от страна на прокуратурата, както към директора, така и към министъра и зам.-министъра и пр. Така че надяваме се да има справедливост за всички щети, които се нанесоха на държавата в газовия сектор. Но по отношение на цените трябва да се каже и още нещо. Факт е, че дори да извадим надценката, „Булгаргаз“ иска от КЕВР да одобри цена, която пак е по-висока от борсовите цени. Уж купуваме винаги газ на борсова цена с отстъпка. Ясно е, че „Булгаргаз“ е сключил договори, които не са изгодни и са на цени, които са над цените на борсата. Трябва да се види защо се е случило това и да не се повтаря. Също така „Булгаргаз“ следва да търси стратегически партньор за една част от количествата газ, които купува. От 3 млрд. куб. метра газ, които консумираме в момента, един милиард го получаваме от азерите, останалите два милиарда ги купуваме на спотовия пазар, ден за ден. Това не би трябвало да е така, защото подобни покупки оскъпяват газа. Такъв газ винаги е по-скъп от газ осигурен през стратегически дългосрочни договори. Дългосрочните договори може да са обвързани с цената на борсата, но имат отстъпки. Тоест поне за 1 млрд. куб метра газ би трябвало да търсим договор с партньор, различен от Русия. Не е далновидно, според мен, да се търсят вече търговски отношения с Русия за газа, защото рано или късно и газовият сектор ще бъде подложен на санкции от страна на ЕК. Значи един милиард от Азербайджан, вторият милиард по друг дългосрочен договор и третият един милиард куб. метра газ може да се купува от спотовия пазар както досега.

В тази висока цена на газа днес влиза и компонентата от „Чирен“, да не забравяме и тази необмисленост на енергийния министър в кабинета „Петков“.

Да. Пропуснах да кажа, че в месечната цена, която се определя от КЕВР, влиза и газ, който се тегли от хранилището „Чирен“. ПП не само купуваха по 300 лева газ, но и нагнетиха такъв в „Чирен“, който все още стои там и не сме го платили. Тоест сметката на ПП ще продължим да я плащаме още и още месеци напред включително и през скъпия газ в „Чирен“.

Енергийният министър ни обяснява, че искали сертификат за произход на газа. На мен това ми изглежда някаква заблудителна фраза, защото купуваме основно от гръцките „Мителинеус“ и „ДЕПА“. Да, Гърция има своя газов микс, но точно тези фирми са партньорите на „Газпром“. Пак стигаме до същия парадокс, ползваме посредници на руския газ.

Точно така. „ДЕПА“, „Мителинеус“ и дори „МЕТ“ са известни със своите добри контакти с „Газпром“ и също така е ясно, че те имат договори за доставка на газ с „Газпром“. Трудно е да се удостовери какъв газ ни продават на нас. Те имат сертификати за произход, но това означава ли на практика, че ако дадат неруския газ на България, гърците ще си ползват своя руски газ. Нали разбирате, че тези сметки са относителни. И пак стигаме до въпроса, ако наистина искаме неруски газ, а не просто заобиколни посредници, защо не преговаряме за стратегически партньори. И правилно служебният кабинет през „Булгаргаз“ стартира процедура за доставка на неруски газ и се явиха много компании. Но незнайно защо тази процедура беше прекратена. Според мен такава процедура трябва да се приложи отново и да се сключи дългосрочен договор с доставчик на газ за една трета от количествата, които България потребява.

Връткат се наоколо едни балкански шмекерлъци за уж неруски газ и се делкат едни пари. Да поговорим за дерогацията на „Лукойл“, която Асен осигури, и предимствата, които получи компанията, извличайки от българския пазар милиарди.

Всъщност дерогацията означава, че България е защитила пред ЕК правото на частната руска компания „Лукойл“ да продължи да купува руски нефт. Тоест нашата държава даде тази привилегия на „Лукойл“, само че компанията се възползва максимално от предимството и даже за сметка на българския потребител. Какво имам предвид? През 2022 г. цената на нефта „Уралс“ е с около 30% по-ниска от „Брент“. Тоест суровината, с която „Лукойл“ работи, осигурява себестойност на продукцията с 30% по-ниска отколкото при западните рафинерии. „Лукойл“ прибира тази разлика, а не предоставя на българския потребител това ценово предимство, въпреки че Асен осигури дерогация от Европа. Тоест ПП направиха „Лукойл“ още по-богата компания. И това се видя, защото когато паднаха ПП от власт, горивата паднаха с един лев. В момента са около 2,50-2,60 лв., а бяха около 3,70-3,80 лева за литър. България консумира средно около 10 млн. литра на ден. Това прави 3 милиарда и половина литра на година. По един лев разлика от по-ниската себестойност на продукцията в полза на „Лукойл“ – това прави 3 милиарда и половина лева допълнителна печалба. И сега ПП и служебният кабинет тръбят, че „Лукойл“ вече ще си плаща данъците тук. Само отбелязвам, че върху печалба от един милиард „Лукойл“ ще плати 10%, което е 100 млн. лева. Обаче междувременно ценовото предимство е донесло на компанията свръхпечалба от 3 милиарда и половина лева, взети от българския народ. Асен е издействал руснаците да спечелят едни страхотни пари, а за България е било щета. Темата с данъците се вдига, за да прикрият свръхпечалбата.

Нелоша схема са организирали. ПП нямат действие, което да не е нанесло щета.

Ние получихме една особена информация, която в момента проверяваме дали е вярна или не. Питаме Асен Василев вярно ли е, че на 12 март 2022 г. се е срещал с хора от висшия мениджмънт на „Лукойл“ на сравнително тайно място в един подземен паркинг. Тази дата е малко преди той да отиде в ЕК и да се тръшне за дерогацията. Питаме дали е вярно това. Интересно е, че Асен Василев ходи лично в ЕК. Не Кирил Петков, който беше премиер, не министърът на енергетиката. А точно вицепремиерът Асен Василев, който заплаши ЕК, направо шантажира ЕК, че ако те не ни дадат дерогация за „Лукойл“, ние ще наложим вето върху санкциите срещу Русия. Това беше шантаж от страна българския вицепремиер в полза на „Лукойл“. Значи среща се вицепремиерът Асен Василев с висшия мениджмънт на „Лукойл“, отива Асен в ЕК, изнудва ЕК за дерогация и я получава. Забележете, че ние сме единствената държава в ЕС, която има излаз на море и е с дерогация. По море можеш да си доставиш танкери с нефт от всички части на света. Когато нямаш море, нефтът може да дойде само по тръба. Затова на държави като Унгария, които нямат море, им разрешиха дерогация, защото иначе рафинериите им щяха да затворят. Ние получихме дерогацията като отговор от изнудването на Асен. Резултатът е, че „Лукойл“ се обогати допълнително с най-малкото още 3 млрд. и половина лева. Между другото цените все още са доста високи, би трябвало да бъдат под 2 лева. Такива бяха по времето на ГЕРБ. Но ако българинът така и така плащаше европейските цени за горивата по времето на ПП, то тогава защо ни трябваше тази дерогация? Не е вярно, че „Лукойл“ не може да работи с неруски нефт. Може да работи с неруски нефт. Затова питаме кой всъщност спечели от тази дерогация?! И имало ли е среща между Асен и ръководството на „Лукойл“?!

Срещу високите цени на горивата ПП измислиха 25-те стотинки компенсации и ги взеха от бюджета. И после казваме, че имаме проблеми с бюджета и че трябва да се вдигнат данъците.

Забележете, те се взеха от бюджета и се дадоха пак на „Лукойл“. Това, което направиха ПП, е следното. Когато горивата стигнаха близо 4 лева за литър, хората намалиха потреблението на бензин и дизел. И за да се стимулира потреблението на бензин и дизел, тоест пак в полза на „Лукойл“, държавата извади пари от данъците, които плащаме, пари от държавния бюджет, и даде 25 ст. компенсация. Въпросната сума от бюджета отиде директно в „Лукойл“. Стимулира продажбите на „Лукойл“.

Кирил и Асен непрекъснато се хвалят, че България е изнесла заобиколно за Украйна оръжия за около 5 млрд. лева с подкрепата на американското и английското правителство. Но тайно от народа.

Те преди няколко дни потвърдиха и сумата от пет милиарда лева, за която ние говорим от половин година. Факт е, че боеприпаси за пет милиарда са изнесени. И че всички сделки са минали през посредници. Винаги, когато говорим за ПП, става дума за посредници. Винаги! Посредници в газа, посредници при оръжията и боеприпасите, посредници навсякъде, където има многомилиардни сделки. Защо нашите предприятия от военно-промишления комплекс не продават директно на Украйна, а се въртят сделките през някакви посредници. Няма посредник особено в сделките с оръжие, който да не работи срещу тлъста комисиона. Там пазарът е свободен, няма търгове. Отива фирмата, подписва договор и взема продукция, която може да продава с огромна надценка. Уж искаме да помогнем на една държава, която е в беда. И как й помагаме?! Като товарим боеприпасите със стотици проценти надценки. Това е мародерство. Моите колеги направиха проверка на разрешителните за износ. И откриха, че едва 1,33% от разрешителните са за фирми, свързани с Великобритания и американския Пентагон. Останалите 99% от фирмите нямат нищо общо с английското и американското правителство, както непрекъснато повтарят Асен и Кирил.