От известно време все по-често идват новини от Армения. Залисани около „томахавките“ в Сирия и българското европредседателство не обръщаме особено внимание на арменските неволи. В Ереван опозицията се опитва да организира майдан по украински тертип. Същият сценарий. Даже и пиано изкараха на майдана. Но общоизвестните инструменти за сваляне на властта, използвани от арменската опозиция, скриват редица съществени детайли. Така или иначе, днес 22 април, неделя, властите арестуваха организаторите на митингите. Опозиционерите Никол Пашинян, Арарат Мирзоян и Сасун Микаелян са в ареста. Към 13:00 часа властите задържаха общо 49 човека. С викове и светлинношумови гранати. Има пострадали.  

Премиерът Серж Саркисян се опита да преговаря с лидера на опозицията Никол Пашинян. Не се получи. Лидерът на опозицията се държа предизвикателно. Пристигна на срещата с премиера в камуфлажни дрехи и раница. Не си свали шапката. Даже не се ръкува със своя събеседник. По време на срещата премиерът Серж Саркисян заяви, че „политическа сила получила 7-8% на изборите няма право да говори от името на народа“. Срещата между премиера и Никол Пашинян се състоя в хотел „Мариот-Армения“, на площада на Републиката. Естествено, като по време на класически майдан лидерът на опозицията заяви, че на срещата може да се обсъжда само една тема. А именно: оставката на Серж Саркисян, както и мирен и плавен преход при предаването на властта. Опозиционерът заяви: „И дума не може да става за диалог, предложен от вас, разговорът трябва да бъде само за условията на вашата оставка и мирно, без сътресения предаване на властта“. Доста нагло за политически лидер, зад чиито гръб стоят едва 7-8% от арменските гласоподаватели. Тази майданна хватка до този момент е приложена успешно близо 100 пъти. В някои страни даже по няколко пъти. Думите на Никол Пашинян бяха ретранслирани от радио-кола директно в ефира на арменската редакция на американската радиостанция „Свобода“. Не е за учудване. Посолството на САЩ в Ереван е второто по големина американско посолство в света. В него се трудят 2500 американски дипломати. По-голям щат има само американското посолство в Германия.

Само този факт е достатъчен, за да се разбере какво значение има Ереван за Вашингтон. В Армения се намира руска военна база. Арменската територия е пряка сухопътна комуникация между Русия и Иран. Жителите на Армения са само част от арменците живущи по света. Във Великобритания, САЩ, Франция и други страни има мощни и богати арменски диаспори. Те оказват огромно влияние върху политиката на Ереван. Именно натискът от чужбина се опитва да промени посоката на сегашния геополитически вектор на Армения. Между другото не е случайност, че най-големите арменски диаспори зад граница са в САЩ, Великобритания и Франция, тези страни, които нанесоха ракетен удар срещу Сирия на 14 април тази година. Дестабилизирането на Армения днес ще нанесе удар върху руските интереси. Москва не е заинтересована от хаотизирането на Кавказкия регион.  

Митингите в Армения започнаха в понеделник, когато бе предложена кандидатурата на Серж Саркисян за премиер на страната. Опозицията се обяви против. Във вторник парламентът в Ереван избра Серж Саркисян за министър-председател. И се започна по класическите канони на „цветните революции“. В четвъртък опозиционерите се опитаха да провалят заседанието на новия кабинет. Те блокираха входовете на правителствените сгради. По улиците нa Ереван тръгнаха шествия. А вечерта митингът на майдана беше от 3 хиляди човека.

Самият Серж Саркисян е от 10 години на власт. Той беше дълго време президент на Армения. Серж е от така наречените „карабахски“ кадри. А между „карабахските“ и „ереванските“ кадри от край време има конкуренция и борба кой да бъде на власт. Въобще Серж Саркисян е „старо лице“ в арменската политика. Доста се застоя във властта. А това с времето започва да дразни хората. Особено когато икономическото положение на обикновените арменци не е добро. Олигарсите в Армения се отнасят безмилостно към обеднелите народни маси. Социалната пропаст в страната е като огромна бездна. Затова и хората по улиците на Ереван са по-скоро изразители на социален протест, а не на политически.

Но кой е Никол Пашинян? Може спокойно да се каже, че е „заслужил корупционер на републиката“. Един от най-известните. Няма човек в арменския политически сектор, който да не е бил изнудван от Никол Пашинян. Негов духовен баща е Вано Сирадегян, бивш министър на вътрешните работи на Армения, съден за бандитизъм по 10 члена от наказателния кодекс на Армения. Той е обвинен, че през лятото на 1992 г. като министър е организирал престъпна група за осъществяване на нападения и убийства на граждани и длъжностни лица. На него принадлежи крилата фраза: „Ако трябва ще разстреляме още 700 човека“.

Друга особеност на арменския майдан. Няма външнополитически искания. Цели се само свалянето на Серж Саркисян от власт и овладяване на изпълнителната власт от опозицията. По улиците не се развяват американски флагове като в Прищина или Киев. Отношението на арменците към Русия е дружелюбно, почти братско. Освен това с всеки изминат ден все по-малко хора излизат на улицата.

Опозицията няма нищо против арменския президент Армен Саркисян. Остава и да има? Армен Саркисян не е прозападен. Той самият си е западен човек в политически, социален и религиозен план. Армен Саркисян е гражданин на Великобритания. Той е ръководител на западната арменска католическа общност. Бивш посланик на Армения във Ватикан, Белгия и Великобритания. По-ясно казано, след президентството колективният Запад се опитва да овладее и изпълнителната власт в Ереван. Предстои да наблюдаваме втора серия от схватката.   

* Да лаеш също е занаят (арменска пословица)