Ще накарат Тръмп да води по-екстремистка политика, която ще доведе до провала на САЩ

Интервю на Десислава Пътева с д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания

Д-р Абуаси, за какво е сигнал визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва, като се има предвид, че тя се случи на фона на решението на САЩ да се оттеглят от Съвместния всеобхватен план за действие? Смятате ли, че може да се стигне до предоговаряне на ядрената сделка? 

Визитата на Нетаняху е свързана не толкова със споразумението с Иран, колкото със Сирия. Нетаняху се опита да притисне руснаците да не предават системата за противовъздушна отбрана С-300 на сирийските въоръжени сили. В последното време зачестиха атаките на Израел върху цели в Сирия. Това става в нарушение на международните отношения и право. Затова руснаците заплашиха, че ще предадат тази система на Сирия. Системата за противовъздушна отбрана има обсег около 200 км. Ако сирийците разполагат с нея, това ще означава, че ще имат възможност да наблюдават израелските самолети, когато излитат от всяка точка на територията на Израел и на окупираните палестински територии. Според мен руснаците няма да се откажат от предоставянето на тази система на сирийците, освен ако Израел не поеме ангажимент да спре атаките, които извършва над Сирия. Много се съмнявам, че ще поеме такъв ангажимент. Преди визитата на Нетаняху в Русия направиха още една атака в провинция около Дамаск. 

Тази атака не беше ли по-скоро послание към Иран, макар и да се случва на сирийска територия? 

Може да бъде разчетена и като послание към Иран. Но иранците винаги са твърдели, че решението на сирийската криза трябва да се случи чрез политическо споразумение, което трябва да е изгодно на всички страни. Иранците дълго време преговарят със Западна Европа и от време на време достигат до някакви споразумения. Израелците обаче искат всичко да се случва по техния начин. За какво могат да претендират израелците, докато окупират палестински територии, докато нарушават международното право, докато продължават да строят селища, против които са всички страни по света, защото са в окупирани палестински територии? В момента те могат да разчитат, че Тръмп ще ги подкрепи, че ще им предостави каквото искат, ще им помогне с каквото искат, но тази ситуация няма да продължи много дълго. Нещата там вървят към война. И тя няма да бъде само между Израел и Иран, някои от арабските страни също могат да се включат. Може в момента Саудитска Арабия да е на страната на Израел, но други държави не са.

Повечето анализатори смятат, че презентацията на израелския премиер срещу Иран е била използвана, за да има с какво Тръмп да оправдае изтеглянето си от споразумението. Каква е целта на американския президент? Може би смяна на режима в Иран, за да отслаби позициите на страната в Близкия изток?

Аз няма да опровергавам Нетаняху, защото вече го опровергаха и Франция, и Великобритания, и Организацията на обединените нации (ООН), и Международната агенция за атомна енергия. Това дори не си заслужава да бъде коментирано. А фактът, че Нетаняху направи това, когато държавният секретар на САЩ беше в Тел Авив, означава, че заедно са обработили това изказване, за да дадат повод на Тръмп да го използва при своето изтегляне от споразумението. 

Винаги сме казвали, че проблемът на САЩ не е, че Иран развиват ядрена програма. И Франция, и Германия, и Великобритания, и Китай, и Русия знаят, че Иран развива ядрено оръжие. Има ядрена програма за мирни цели. Досега само САЩ и Израел не са признавали, че знаят за това. Ядрената програма е повод за натиск срещу Иран. Целта е смяна на режима в Иран. Каквото и да правят иранците, американците няма да са доволни, докато този режим го има. Всъщност американците хич не са доволни от договора, който премахва санкциите срещу Иран, защото това доведе стотици милиарди долари печалба за европейски фирми – френски, английски, немски фирми. 

Държавният глава на Иран Хасан Рухани смята, че оттеглянето на САЩ е „стратегическа грешка” на САЩ, но вярва, че сделката ще оцелее, ако Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай продължават да се придържат към него. Можем ли да очакваме, че всички те ще се придържат към сегашната си позицията?

Нека да уточним, че това споразумение не е между САЩ и Иран, а е международен договор. Ако САЩ се оттеглят от него, Иран също има право да се оттегли. Така е по споразумение. Но иранците засега твърдят, че оставят топката в полето на другите 5 държави, тоест Китай, Русия, Великобритания, Германия и Франция. Те и Европейският съюз твърдят, че ще спазват споразумението. Добре, те ще спазват споразумението. Но американците ще започнат да налагат санкции срещу Иран. Каква позиция ще заемат държавите, които искат да спазват споразумението? Дали ще поискат техните фирми да се оттеглят от Иран например, за да не наложат САЩ санкции срещу тях, или ще създадат единен фронт срещу политиката на Тръмп? Надявам се да стане второто. Ако искат да спазват мира в Близкия изток, ако искат да има стабилност в региона, то трябва да спрат Тръмп и Нетаняху.

Впрочем това, което ми направи впечатление е, че най-големите вестници в Израел миналия ден излязоха със заглавия против изтеглянето на САЩ от споразумението. Тоест те много добре знаят, че това няма да донесе мир в Близкия изток, нито мир за Израел. Добре, Тръмп не е доволен. Алтернативата е да прекрати сделката ли? Споразумението не било достатъчно. Добре, когато започне надпревара за ядрено оръжие, тогава по-сигурен ли ще бъде светът? Или той мисли, че като се изтегли от една сделка, иранците ще дойдат и ще му паднат на колене, облени в сълзи? 

В политиката никога не можеш да бъдеш сигурен какво ще се случи. Но в този случай съм сигурен, че иранците няма да приемат да сменят и една запетайка от споразумението. Ако се поддадеш на шантажа на САЩ, той ще стане постоянен. Ще дойде следващият президент и ще каже: „Не съм доволен от тази сделка, дайте да я преразгледаме”. ООН прие резолюция относно този договор. САЩ също гласуваха при приемането на резолюцията, тоест този договор е факт. Тръмп се оттегля от него, както излезе от Парижкото споразумение за климата. Това не е политика, а мафиотство. Интересно ми е какво ще се случи със Северна Корея, дали севернокорейците ще повярват на американците. Добре, американците могат да дойдат, да подпишат някакво споразумение, а после да дойде друг президент и да каже: „Не, не искам нещата да бъдат оставени така”.

Казвате, че се надявате да бъде създаден общ фронт срещу САЩ, но не е ли по-вероятно Доналд Тръмп да окаже натиск върху европейските държави и те да се огънат?

Той го прави от няколко месеца. Оттук нататък всичко зависи от това дали в Европейския съюз има политици, които да го управляват, или има мишки, с извинение.

Първите коментари бяха, че Макрон и Меркел е можело да си спестят пътуването до Вашингтон. Било е ясно, че Нетаняху ще получи подкрепата на Вашингтон заради презентацията си, в която обвинява Иран, че лъже за своята ядрена програма.

Презентацията, която я направи Нетаняху, нямаше никакъв ефект. Германците, французите и англичаните отхвърлиха твърденията, че Иран разработва ядрено оръжие. Представената информация е отреди споразумението, ако въобще е истина. Но абсолютно всички твърдят, че Иран до момента спазва стриктно споразумението. Какъв му е проблемът на Тръмп? Проблемът му е, че Нетаняху иска всичко това. Нека да погледнем кои са държавите, които подкрепиха решението на Тръмп. Можете да си представите кои са тези държави – Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а целият свят стои срещу това решение. Освен тези три държави, тук имаме някои наемни писачи, псевдожурналисти, които имат блогове и пишат, че са съгласни с решението на Тръмп. Така трябвало да се постъпи. За какво говорим тогава?

Интересно е това, че Израел атакува Иран заради ядрената му програма, но никой не коментира, че Израел също има ядрено оръжие. Това не е ли двоен стандарт?

Именно, това е другият въпрос. Добре, повечето арабските държави, включително Египет, Сирия, Алжир, казаха: „Нека да подпишем споразумение, с което да гарантираме, че в Близкия изток няма да има ядрено оръжие”. Сещате се коя държава не е съгласна с това – Израел. Защо Иран не може да има ядрено оръжие, докато Пакистан, Индия и Израел имат? Когато на Нетаняху бе зададен подобен въпрос от CNN, той отговори: „Ние не заплашваме никого”. Виждате политиката на Израел – те окупират цели палестински територии, нападат цели в Сирия, атакуват цели в Ирак, убиват хора навсякъде по света. Правят всичко това и казват, че не заплашват никого... Добре, защо трябва да имате ядрено оръжие, ако нямате намерение да го използвате? Щом искате от Иран да няма ядрено оръжие, тогава кажете, че и вие се отказвате от него: „Дайте да подпишем, че нито една страна няма да разполага с ядрено оръжие”. Но Израел не иска това.

Впрочем Нетаняху няколко пъти тази година вече беше на посещение в Русия. Отговорът е един и същ: „Ако искате мир в Близкия изток, то нека близкоизточният проблем бъде решен. Изтеглете се от окупираните палестински територии, нека да има две държави – палестинска и израелска държава. Спрете със стоежа на селищата, които целият свят признава за незаконни. Така може да се постигне мир в Близкия изток”. Израелците хем искат да продължават със своята политика в нарушение на международното право, хем искат да се държат както си искат, хем искат останалите да ги гледат и да ръкопляскат. Това няма да стане. 

Руснаците също имат интереси в Сирия. Сирийският режим е на страната на Русия. Ако Израел прекалява, Русия има задължение да защити Сирия според договорите, сключени между двете страни. И да не забравяме, че единствената военноморска база на Русия в Средиземно море се намира в Сирия. Също така и военновъздушна база. Така че руснаците няма да дадат Сирия така лесно, както иска Нетаняху. Иранците влязоха в Сирия по молба на сирийското правителство. Ако всички искат да има споразумение, то в Сирия ще има мир. След това иранците, а и всички останали, няма да има какво да правят в Сирия. Докато американците са на терен, израелците ще се намесват всеки ден.

Най-странното, което чух преди няколко дни от Тръмп е, че сирийският режим е заплашен от терористи. Обвинява Иран, че подкрепя „Ал Кайда”, a целият свят знае, че „Ал Кайда” е творение на САЩ, че САЩ подкрепят тероризма в Сирия. Всички знаят, че САЩ подкрепи „Ислямска държава” и ѝ помага в Сирия и Ирак. Всички обвинения, които бяха хвърлени върху Иран, са присъщи на политиката на САЩ. Иранците са тези, които воюват срещу „Ал Кайда” в Сирия, срещу „Ислямска държава”, срещу тероризма, а не САЩ. Вижда се кой защитава, кой закриля „Ан Нусра” в момента – САЩ. На границата с Израел има около 100 км, окупирани от „Ислямска държава” територии. Защо не премахнат джихадистите?

Смятате ли, че външната политика на САЩ ще се промени, след идването на Джон Болтън за съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп? Болтън е известен с това, че е привърженик на военната сила, а не на решаването на проблемите по дипломатически път. Твърди се, че сценарият от 2003 г. с Ирак ще се повтори и с Иран.

Да, политиката на САЩ ще се промени. Ще доведат Тръмп до провал, както стана с Джордж Буш-младши. Това са същите съветници, Болтън по-конкретно, които го посъветваха да атакува Ирак и видяхме какво се получи. Според мен те ще накарат Тръмп да води по-екстремистка политика, която ще доведе до провала на САЩ в Близкия изток, както и до провала на техните съюзници.

Сценарият няма да се повтори, но ще има повече войни в Близкия изток, по-малки от тази в Ирак. Иран не е Ирак. В Ирак има 24 милиона души, докато в Иран са 85-90 милиона души. Имат по-голям военен арсенал, стратегическото им място на залива също може да изиграе роля. Всяка атака срещу Иран може да доведе само до катастрофа за този, който го атакува, в случая това са САЩ и техните съюзници – Саудитска Арабия и тези, които ги подкрепят в залива.

Резултатите от изтеглянето на САЩ няма да са в полза на американците. В никакъв случай няма да са в полза на САЩ. Ако някой мисли, че иранците ще преговарят пак върху същата програма, много се заблуждават. Значи не познава иранците и тяхното мислене. Иранците няма да направят компромис със споразумението. Ще разчитат на това другите държави, които са в договора, да останат и да създадат единен блок против САЩ и да продължат да спазват споразумението, както и самият Иран го спазва. Това ще е ясно другата седмица, когато ще има среща на външните министри на Иран, Франция, Германия и Великобритания. Тогава ще е ясна тяхната позиция и позицията на ЕС. Ако искат промяна, ако подкрепата им е мъглява и не са категорични за спазването на споразумението, то Иран ще се оттегли от споразумението. В срок от 2-3 месеца тяхната ядрена програма ще се възстанови напълно и с по-бързи обороти. Ако Тръмп смята, че иранците ще действат по друг начин, наистина греши.