САЩ напускат Съвета на ООН по правата на човека

Съединените щати взеха решение да напуснат Съвета на ООН по правата на човека, обвинявайки институцията в лицемерие. Новината за това съобщиха лично държавният секретар Майк Помпео и представителят на Съединените щати в Организацията на обединените нации Ники Хейли. „САЩ официално се оттеглят от Съвета на ООН по правата на човека, заяви Хейли, според която службата е „лицемерна и самодостатъчна организация, която се подиграва с човешките права”. „Съветът по правата на човека е лош защитник на тези права. Още по-лошо – той се превърна в място за упражняване на безсрамно лицемерие”, добави от своя страна Помпео, по думите на когото съветът е приел повече резолюции срещу Израел, отколкото срещу целия останал свят.

Според американските представители в основата на напускането на организацията са именно „антиизраелските предразсъдъци” на Съвета по правата на човека. Новината беше коментирана още на мига от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който благодари на САЩ за „смелото решение” да напусне „тенденциозната, враждебна антиизраелска организация, която предаде мисията си да защитава човешките права”.

Решението на Съединените щати звучи на пръв поглед непоследователно на фона на десетилетната политика на Вашингтон да насърчава защитата на човешките права. Именно под знамето на правата на човека САЩ проведоха поредица от войни и въоръжени операции като тези в Югославия и Ирак. Либералният интервенционизъм послужи на САЩ като доктринална основа за провеждането на редица цветни революции и преврати зад граница, а оправдание за тях Вашингтон неизменно намираше именно в защитата на правата на човека от „кървавите диктатури” и „репресивни режими”.

В действителност още от учредяването си през 2006 г. Съветът на ООН по правата на човека е обект на неспирни американски критики, тъй като често отказва да се съобразява с политическата линия на Вашингтон. Администрацията на Джордж Буш бойкотира съвета и въпреки „повторното ангажиране” на Обама с организацията, съпартийците на тъмнокожия президент от Демократическата партия, начело с Хилари Клинтън, нееднократно са отправяли критики заради отношението спрямо Израел.

Решението на Съединените щати да напуснат Съвета на ООН по правата на човека беше посрещнато критично. Русия осъди хода на Вашингтон и обвини американската страна в лицемерие. „Съединените щати искаха да превърнат съвета в механизъм, който да следва техните интереси и да наказва онези, които не са съгласни”, обявиха руските представители в ООН, добавяйки, че опитите на САЩ да оправдаят излизането си от съвета с неговата политизация са напълно цинични.

Съветът по правата на човека е „ключовата международна платформа” за сътрудничество в областта на човешките права и той е предназначен да защитава интересите на всички държави-членки, „а не на една страна или група от страни”, твърди Москва. „За съжаление нашите колеги във Вашингтон не разбират това или не желаят да го приемат”, смята руската страна.

Излизането на САЩ е първият случай, в който държава-членка доброволно преустановява участието си. Решението обаче вероятно няма да повлияе върху практическите измерения на американската външна политика, която в продължение на много години разглежда нарушаването на човешките права като предлог за намеса във вътрешните работи на останалите държави-членки на ООН.