„Докато избирахме три дни председател на парламента, държавата фалира“, каза Кирил Ананиев, безспорен експерт в областта на бюджетирането. На брифинг на ГЕРБ той завърши изказването си с констатацията, че Асен Василев е най-слабият министър на финансите за последните няколко дестилетия. Едва ли има икономически грамотен човек в страната ни, който да спори с Ананиев за оценките му точно в неговия професионален ресор. ПП направиха следното: върху икономическата криза, придошла от международната обстановка, насложиха собствена вътрешнонадробена криза, заради липса на знания и опит, или казано по-грубо, поради управленска некадърност. След 6-7-месечно управление кабинетът „Петков“ остави след себе си полуфункционираща държавност, грешки във външната политика, разтуреност и безизходица в енергийните доставки, както и финансови дългове. На възраженията, че те са юпи културата, Харвард, промяната, бъдещето и всякакви други претенции, но за съжаление войната в Украйна им е попречила да демонстрират своето пълно величие, ще кажа само, че където международното положение пречи на способностите, там в действителност няма способности. Трябва да се признае, че щом ПП могат да намерят добра маркетингова опаковка за оръжията, какво по-лесно от това да опаковат впечатляващо за публиката собствената си управленска несъстоятелност!

Проектобюджетът за 2023 г. е с бюджетен дефицит от 11 млрд. и 600 млн. лева. Тоест дефицитът от 2022 година се задълбочава с още 5 млрд. и 300 млн. лева. Поради тази причина се предлага държавата, тоест всички ние, да поемем нов дълг от 16 млрд. лева. Ситуацията обаче в цяла Европа по отношение на дълговете е сложна, заради прогнозите за рецесия и глобалната несигурност. По време на подобни нестабилни периоди паричният ресурс поскъпва. Асен Василев обясняваше, че чака подходящ момент да излезе на външните пазари, защото така бил съветван от банките. Накрая заради забавянето емисията ценни книжа на стойност 4,4 млрд. евро бе пласирана при по-висока доходност и ощетява държавата с около 300 млн. евро. Съвсем логично, банкерските съвети винаги са в полза на финансовите институции и възниква въпросът чии интереси всъщност е защитавал Асен Василев в ролята си на министър?! Скъпо е да вземеш паричен ресурс и от вътрешния пазар в момента. Пазарите очакват лихвите да продължат да нарастват, затова финансовите институции се държат резервирано. Служебният кабинет няколко пъти подред прави опити да пласира книжа на вътрешния пазар за 200 млн. лева, и в крайна сметка достигна 5.65% доходност, която е най-високата от 2012 г. насам.

На фона на тази неприятна ситуация обсъждането на бюджета от партиите, които вече са в предизборна истерия, заплашва да се превърне в бедствие в очите на всеки здравомислещ икономист. Ако по някаква причина не се приеме нов държавен бюджет, законът уточнява, че през следващата година ще се харчат всеки месец по 1/12 от парите на последния бюджет. Подобна перспектива звучи по-разумно, отколкото това, което ще се случи, когато бюджетът започне да се обсъжда и новата лява партия, тоест ПП, започне да се състезава с БСП по раздаване на средства. Така или иначе новият бюджет копира политиките на летния бюджет, в който въпросните 15-16 млрд. лева бяха заложени като бомба, защото партиите вече наддаваха коя повече да се хареса на пенсионерите. Общият дълг на България е около е 37 млрд. лева, а само през следващата година трябва да се вземат 16 млрд. Но тъй като нещо ще върнем и по старите си дългове, нетно дългът ще се увеличи с около 12-13 млрд. лева. Това са финансовите резултати на Асен Василев и ПП. Още когато влязоха в изпълнителната власт, въпросните от Харвард започнаха да обсъждат колко ни е нисък държавния дълг, и как можем да си позволим да поемаме още дълг. Забележете, при това в най-критичния момент за света от Кубинската ракетна криза насам, от октомври 1962 г. Един такъв дълг не би бил проблем, ако е добре обмислен, при стабилна икономика, липса на война и предсказуемост на средата. Министрството на финансите са заложили 1,6% икономически растеж и на тази база се формира дефицитът от 6,6% от БВП и 16-те милиарда дълг. Обаче БНБ казва, че икономичският растеж догодина няма да е 1,6%, а ще бъде 0,1. Ако наистина растежът е 0,1, дефицитът ще скочи, ще скочи и дългът, който вече няма да е 16 млрд. лева, а ще бъде 20 милиарда и нагоре. Тоест дори не е сигурно, че тези 16 млрд. лева ще стигнат, за да покрият дефицита. Обратното също е валидно. Ако икономическият растеж е по-висок от 1,6%, тогава ще има преизпълнение на приходната част и дефицитът ще бъде по-малък. А от там и дългът, който трябва да се поеме. Всичко се върти около активността в икономиката. А данните от последните две години сочат, че ние изоставаме от икономиките на ЕС. Когато държавата харчи за инвестиции, например в инфраструктура, тя стимулира икономиката. Ако дългът не се използва за реформи, които да увеличават приходите в икономиката, а се харчи за предизборно вербуване на възрастния електорат, това води до нарастване на дълговото бреме. И в крайна сметка до опасност от невъзможност за плащане. Нарастващата задлъжнялост по принцип е форма на контрол и дава възможност за поставяне на всевъзможни условия към държавата, която е в нужда. Отново питам: чии интереси защитават ПП, когато управляват?!

С тези икономически резултати отиваме на избори, защото вече е ясно, че дори президентът Радев да даде мандата на „Български възход“, кабинет няма да има. ДБ направиха една много сериозна грешка в предишната предизборна кампания. Те не казаха още в началото на кампанията, че ПП са лява партия. Да, евроатлантическа, но лява. ДБ трябваше да повтарят това през цялото време. Защото София никога не е била лява. ПП са много по-зле от БСП, защото БСП са лява партия, но спазваща финансова дисциплина. За разлика от тях ПП са леви популисти, които могат да профукат финансовата стабилност на държавата с един предизборен замах, водени от теоретични знания, първи практически упражнения, но основно от това, че не им пука за последствията. Ако ДБ не се разграничат от тях, значи се закопчават към левия популизъм и ще трябва солидарно да понясат по-нататък щетите...

Източник: БНР, "Хоризонт", "Политически НЕкоректно"