Опозиционните британски лейбъристи, които наскоро спечелиха местните избори в Лондон, водят кампания за оставане на страната в ЕС, но подкрепата им за ЕС не е безусловна. Две седмици преди референдума на 23 юни, мотивите им разясни в София Джеймс Мийдуей – икономически съветник на партията и на финансовия министър в сянка Джон МакДонъл. „Има голяма несигурност, истината е, че никой не знае какво ще се случи, ако надделее отговорът за излизане от ЕС. Но евентуален Brexit най-вероятно ще доведе до икономическа рецесия, която ще засегне работещите и ще даде повод на управляващата Консервативна партия за нови мерки в политиката й на строги икономии. Така че рискът не си струва. Но на ЕС не бива да се дава постоянен пропуск, защото той трябва да се реформира и промени”, заяви Мийдуей на лекция-дискусия, организирана от Сдружение „Солидарна България” съвместно с фондация „Фридрих Еберт”.

Според британския икономист, какъвто и да бъде резултатът от референдума, видимо е голямото недоволство от това как функционира Евросъюза. В отговор на въпрос от публиката Мийдуей заяви, че не счита ЕС за изначално погрешен проект и инструмент за налагане на неолиберализма. Той смята, че Съюзът може да се пренастрои да изпълнява друга политика, ако се промени господстващият сега икономически модел. „Едва ли ще открием топлата вода, ако кажем, че въвеждането на еврото не е най-големият успех на ЕС, особено за засегнатите икономики. Вече има консенсус сред водещи макроикономисти, че политиката на остеритет в Европа е грешка”, каза Мийдуей, който е бивш главен икономист на авторитетния изследователски център New Economics Foundation преди Джереми Корбин да оглави Лейбъристката партия и да промени курса й наляво.

Според него, ядрото от традиционни избиратели на Консервативната партия е разколебано и разделено в отговора си за предстоящия референдум. По същия начин част от електората на управляващите не подкрепя политиката им в здравеопазването. „Налаганият остеритет засегна дори институции, които са икони в нашата държава като BBC и NHS – Националната здравна система”, сподели лекторът. Моделът на всеобщо и достъпно здравеопазване е свръхпопулярен, поради което консерваторите не смеят открито да го атакуват, но се опитват тихомълком да ерозират основите му. Мийдуей остро разкритикува политиката на консерваторите и на сегашния финансов министър Джордж Озбърн, които през 2010 г. са дошли на власт с разпалване на страхове, че на Острова ще стане като в Гърция. В резултат от най-големите бюджетни икономии от периода на Голямата депресия насам, икономиката изпада в депресия. Леко оживление се забелязва едва през последните години-две, но за сметка на все по-несигурни работни места, временна заетост (включително почасова), поевтиняване на труда и рязко повишаване на неравенствата.

Мийдуей показа нагледно с графики как в целия следвоенен период на Великобритания линиите на събраните данъци и публичните разходи почти се припокриват с леки колебания за кратки периоди. В последните години обаче, в резултат на постоянните облекчения за бизнеса, линиите рязко се раздалечават, което формира дефицити. Консервативното правителство на Дейвид Камерън подготвя ново намаление на корпоративния данък. „На теория, това трябва да доведе до заделяне на ресурс в частния сектор, който ще повиши инвестициите в икономиката. Но няма убедителни аргументи, че ефектът ще е такъв, защото английските корпорации и в момента държат 700 милиарда паунда в банките. Нуждаем се от решения, които да спрат натрупването на богатството и да вкарат тези пари в икономиката, а не да доведат до по-голямо натрупване”, категоричен бе Мийдуей.

Интервю с английския икономист Джеймс Мийдуей очаквайте скоро във www.a-specto.bg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto