Ще продължи вноса от Русия

Съединените щати насилствено захранват Европа със своя втечнен природен газ, който е три пъти по-скъп от руския. Това заяви австрийският президент Александър Ван дер Белен след подписването на договор за доставка на газ с Москва до 2040 г.

Докато американските политици обвиняват Европа, че е зависима от руския газ, те забравят, че „американският втечнен газ е два или три пъти по-скъп от руския газ. В чисто икономическо отношение, няма смисъл руският газ да се заменя с американския втечнен газ”, каза Ван дер Белен на пресконференция след среща с руския президент Владимир Путин във Виена във вторник.

Путин отбеляза, че Австрия е основен транспортен хъб за руския газ, който се изнася в Европа. „Австрия се превърна в едно от ключовите, ако не и едно от най-важните, звена за транспорт на руски газ в Западна Европа и играе важна роля за гарантирането на енергийната сигурност на целия европейски континент”, каза Путин.

Той припомни, че Русия е изнесла повече от 200 милиарда кубически метра природен газ за Австрия през последните 50 години. След срещата руският „Газпром” и австрийската компания OMV подписаха договор за доставка на газ до 2040 г.

Преди визитата на Путин в Австрия, австрийският канцлер Себастиан Курц също коментира значението на руските доставки на газ за страната си. „Бих искал да обърна внимание на сътрудничеството на двете много важни компании – OMV и „Газпром”, което изглежда ползотворно и за двете страни”, заяви канцлерът в интервю пред агенция „ТАСС”.

OMV и „Газпром” вече работят по изграждането на тръбопровода „Северен поток - 2”, който се стреми да удвои капацитета на съществуващия вече „Северен поток”. Проектът срещна съпротивата на САЩ, които настояват да увеличат износа на втечнен природен газ за Европа.

Източник: RT