Два американски изтребителя Ф-22 са прехванали два руски самолета в сряда, след като руските самолети са прекосили река Ефрат в Сирия и са прелетели на изток от „линията за деконфликт”, която трябваше да отдели руските самолети  и тези на коалицията, ръководена от САЩ, действащи над Сирия, съобщиха пред CNN представители на Департамента по отбраната на САЩ.

Според служителите американските самолети са изстреляли предупредителни сигнални ракети по време на пресрещането на двата руски бойни самолета Су-25, след като машините няколко пъти са прекосили едностранно обявената от САЩ зона за деескалация. Един от служителите заяви, че във въздушната схватка, продължила „няколко минути”, е участвал и руски самолет Су-35. Служителят заяви, че коалиционните офицери са се обадили на руските си колеги заради инцидента чрез предварително създадена гореща телефонна линия за деескалация.

Централното командване на американските военновъздушни сили, което контролира въздушните операции над Сирия, по-късно потвърди, че е имало такъв инцидент. След пресичането на линията на деконфликт руските Су-25 „бяха незабавно пресрещнати от два Ф-22A „Раптор”, които осигуряват въздушна подкрепа на партньори, които имат сухопътни войски и извършват операции с цел да разгромят „Ислямска държава”, заяви говорителят на Централното въздушно командване Деймиън Пикарт.

„Ф-22 са извършили многобройни маневри, за да убедят Су-25 да напуснат въздушното пространство над нашата зона за деескалация, включително са изстреляли сигнални ракети в непосредствена близост до руските самолети и са провели множество обаждания по аварийния канал, за да предадат на руските пилоти, че трябва да напуснат района”, добави той.

Пикарт обвини руските пилоти в това, че са правили опасни маневри по време на този сблъсък. „Един Су-25 е прелетял толкова близо до Ф-22A, че е трябвало той да направи сложна маневра, за да избегне сблъсък на самолети във въздуха”, каза той и добави, че „по време на инцидента руски Су-35 също e прелетял над реката и е бил преследван на близка дистанция от един от Ф-22A”.

Той заяви, че сблъсъкът е продължил около 40 минути преди руският самолет да прелети над западната част на реката. По думите му офицери от водената от САЩ коалиция са се свързали с руснаците по линията за деескалация, „за да се предотврати изострянето на ситуацията и възникването на стратегическа грешка”.

Президентът Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин обещаха да продължат да подкрепят тези мерки за деескалация на напрежението в неотдавнашно съвместно изявление, публикувано в рамките на конференцията на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) в Дананг, Виетнам.

В изявлението се посочва, че Тръмп и Путин са стигнали до съгласие да поддържат открити военни канали за комуникация между висши военни, за да гарантират сигурността на американските и руските сили и да предотвратят екскалирането напрежение на силите, ангажирани в борбата срещу „Ислямска държава”.

Пикарт заяви, че руснаците многократно са нарушили споразумението. „В началото на ноември имахме устно съгласие чрез канали за деекскалация, че руснаците ще останат на запад от река Ефрат, а коалицията ще оперира на изток. След като се съгласиха с това споразумение за деескалация, руснаците навлизаха в нашето въздушно пространство над източната страна на реката между 6 и 8 пъти на ден, което се равнява приблизително на 10% от руските и сирийските полети”, каза Пикарт.

„Ако някой от нас трябва да пресече реката по някаква причина, първо трябва да разрешим въпроса по линията за избягване на конфликт. За нашите пилоти стана все по-трудно да разберат дали действията на руските пилоти са умишлени, или дали са само грешки”, коментира той и допълни: „Коалицията се безпокои най-много от това, че можем да свали руски самолет, защото действията му се разглеждат като заплаха за нашите въздушни или наземни сили”.

„Ние не сме тук, за да се борим с руснаците и сирийците – нашият фокус продължава да бъде разгромяването на „Ислямска държава”. Ако някой заплаши коалиция или партньорски сили във въздуха или по суша, ние ще ги защитим”, добави той.

Председателят на Генералния щаб на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд миналата седмица говори по телефона с руския си колега Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Няколко представители на американската администрация заявиха, че разговорите и операциите в Сирия са част от въпросите, които се дискутират.

Междувременно руското военно министерство също коментира инцидента. От Москва съобщиха, че американски изтребител Ф-22 се е приближил до два руски щурмови самолети над Сирия и е пречил на техните действия, но е напуснал района, след приближаването на друг руски Су-35С. „Откъм източния бряг на реката към руските самолети се е приближил американски изтребител Ф-22. Изстрелвайки топлинни капани, Ф-22 е създавал смущения за двойката руски Су-25”, се казва в съобщението на руското военно ведомство.