Управляваща Албанска социалистическа партия печели предсрочните парламентарни избори, проведени в неделя. Това сочат предварителните данни на Централната избирателна комисия на страната. Социалистите получават между 45 и 49 процента от гласовете, а опозиционната Демократическа партия на Албания – около 30 процента. Партията на министър-председателя Еди Рама вероятно ще спечели мнозинство от 71-75 места в 140-членния парламент, което би му позволило да следва своята програма, дори без досегашния партньор в управляващата коалиция – Социалистическото движение за интеграция (СДИ), което печели  близо 19 процента от гласовете.

Изборите в Албания, в които участваха общо 18 политически формации, бяха белязани от най-ниската избирателна активност за последните 25 години. Едва 45 % от над 3 милиона регистрирани избиратели са дали своя глас. Поради ниската избирателна активност гласуването във всички 5 300 секции беше удължено с около час – до 20 ч. местно време. По време на вота са регистрирани и многобройни нарушения.

Предсрочните избори бяха насрочени, след като опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша, която от февруари бойкотира работата на парламента и отказваше да участва в изборите, най-сетне постигна компромис с партията на Рама. Всичко това обаче доведе до конфликт между социалистите и дългогодишния им съюзник – СДИ.

Очаква се изборите и извършването на реформата в съдебната система да убедят Европейския съюз, че Албания, която е членка на НАТО от 2009 г., е готова да започне преговори за членство в ЕС. Още по време на предизборната кампания Рама заяви, че ако бъде избран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване. Главният съперник на Рама – Баша, беше настроен негативно към присъединяването към ЕС, като обвини Брюксел в намеса във вътрешните работи на Албания.

На предходните парламентарни избори през 2009 и 2013 г. СДИ имаше решаваща роля за формирането на коалиционно правителство, първо с Демократическата партия, а след това и със Социалистическата партия. Както демократите, така и социалистите заявиха, че няма да влязат в нова коалиция със СДИ, чиито лидер е досегашният председател на парламента и новоизбран държавен глава Илир Мета.