„Правителството на Каталония е подготвило вече механизъм за да „пусне в действие“ незабавното отделяне на Каталония от останалата част на Испания, ако централното правителство препятства провеждането на референдум за независимост, който се планира в края на септември или началото на октомври, твърди Рафа де Мегел, журналистът от вестник El Pais. „El Pais получи достъп до секретната чернова Закон за юридическа преходност, известен като Закон за разделянето. Става дума за документ, който е призван да послужи за временна каталонска конституция в течение на два месеца – срок, който съгласно същия текст, ще има парламента за стартирането на учредителен процес, в резултат на който ще се създаде „парламентарна република Каталония“, се казва в статията.

„Ако испанското правителство фактически препятства провеждането на референдума, то този закон ще встъпи в сила напълно и незабавно, когато парламентът засвидетелства това препятствие“, пише във финалното приложение в черновия вариант на закона.

Вестникът коментира: „Все по-силните търкания вътре в блока на привържениците за независимост прерастнаха в състезание за това кой ще отиде по-далеч в своите планове, и послужиха като катализатор за ускоряване на движение, което няма обратен ход“. В документа е включен въпрос за референдума: „Вие искате ли Каталония да бъде държава, независима от Испания?“ По думите на автора, в документа е посочено: ако мнозинството от гласовете бъде „за“, при това даже и с малък превес и при условие, че минималния праг за явяване на референдума не е установен, „решението ще бъде ратифицирано и ще придобие задължителна сила“.

Рафа де Мигел твърди, че в документа също така са описани всички детайли по разделянето: например, кой ще стане гражданин на Каталония и как може да се получи гражданство. Изданието подчертава, че благодарение на поправките в регламента, който вече е приет, парламентът на Каталония може да приеме този текст на първо четене. „Процесът на придобиване на независимост ще бъде стартиран за 48 часа, в условия, в които опозицията ще бъде безсилна да реагира“, се казва в статията.

 

По вестник El Pais от 23 май 2017 г., Испания