Участието на бившия афганистански президент Хамид Карзай в заседанието на Валдайския клуб в Сочи, редом до Владимир Путин, говори за нова динамика в азиатската страна.

През изминалата седмица в руския град Сочи се проведе ежегодната среща на Международния дискусионен клуб „Валдай”. Наред с важните изводи на експертите и анализаторите във форума, както и с констатациите на руския президент Владимир Путин за хода на международните дела и глобалната сигурност, валдайската среща остана запомнена с още едно важно събитие. Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай, който седна отдясно на президента Путин, на езика на дипломацията покани Москва да се намеси в урегулирането на вътрешноафганистанските конфликти.

59-годишният бивш афганистански лидер далеч не може да бъде отнесен към случайните хора в азиатската страна. Карзай оглавява Афганистан в продължение на 13 години – от инвазията на САЩ до 2014 г., когато се оттегли поради конституционно ограничение за броя на мандатите. Въпреки оттеглянето си от президентския пост, Карзай остава един от най-влиятелните афганистански лидери и до ден днешен е сред главите на може би най-влиятелния клан в племенните съюзи на пущуните – най-многобройният етнос в Афганистан.

За разлика от клана на Карзай, друга голяма част от пущуните са склонни на въоръжена съпротива срещу американската окупация на страната. По-голямата част от тях влизат в редиците на фундаменталисткото движение „Талибан”, което контролира важни пътища и обширни територии в Афганистан. За да закрепи позициите си в афганистанския хаос, американската стратегия в региона залага на подклаждане на вътрешноафганистанските противоречия, корумпиране на талибански полеви командири и, според Хамид Карзай, скрита подкрепа за засилващите влиянието си бойци на „Ислямска държава”. В интервю за RT от миналата седмица Карзай пряко обвини Вашингтон, че използва ИДИЛ като инструмент за дестабилизация на целия регион. „От две години насам всеки ден местни хора, местни старейшини, длъжностни лица, медии и други източници съобщават, че необозначени чуждестранни хеликоптери влизат и оказват подкрепа на екстремисти във всички части на страната”, заяви Карзай.

Според влиятелния афганистански лидер стратегията на САЩ цели страната му да бъде използвана като инструмент за дестабилизация на нейните съседи. От друга страна, продължаващата война между пущуните в правителството и пущуните талибани очевидно не се харесва на никого в двата лагера. За тях е напълно ясно, че докато САЩ са окупирали страната, не може да става дума за никаква суверенно пущунска власт. В тази сложна вътрешна и международна обстановка Хамид Карзай пристигна в Сочи и седна редом до руския президент Владимир Путин. От високата трибуна на Валдайския форум Карзай елегантно призова Русия да съдейства за вътрешноафганистанското политическо урегулиране и за изгонването на американците от страната.

Според Карзай военната инвазия на Вашингтон в Афганистан е провал, който е довел до засилване на тероризма и появата на „Ислямска държава”. Поради това афганистанският политик предлага САЩ да признаят своето поражение и да отпуснат военния захват над страната. „САЩ са длъжни да работят в Афганистан с нашите съседи и с великите световни държави – преди всичко с Китай, Русия и Индия”, обяви политикът в Сочи. Въпреки че не назовава пряко Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), думите на Хамид Карзай не оставят място за съмнение – гарантирането на сигурността в Афганистан трябва да минава през взаимодействие в рамките на ШОС, а не чрез диктат от Америка.

Встъплението на Карзай на форума „Валдай” говори за нова динамика в десетилетната криза в азиатската страна. Ще бъдем ли свидетели на по-голямо ангажиране на Москва с афганистанското урегулиране? Още преди няколко месеца, за пръв път след началото на американската окупация на Афганистан, Русия открито заговори за изтегляне на американските войски от страната. Тогава специалният пратеник на президента на Русия за Афганистан Замир Кабулов заяви, че САЩ трябва да изтеглят контингента си, тъй като са доказали, че не могат да сторят нищо ползотворно за мира. За Русия още от самото начало на интервенцията голямото притеснение е, че американците се опитват да се закрепят в центъра на Евразия. Контролът върху стратегическите транспортни коридори и производството на опиум в комбинация с уникалната възможност за дестабилизация на държавите в региона благодарение на културната и религиозна специфика на Афганистан, са най-важните геополитически ползи от контрола над страната.

Както за Русия, така и за Китай, присъствието на американците в Афганистан става все по-притеснително. И двата глобални играчи са загрижени от трайната нестабилност и закрепването на постоянни американски военни бази в региона. За Пекин тази тревога има и още един аспект – Поднебесната империя пристъпва към изграждане на модерни инфраструктурни коридори на север и юг от Афганистан в рамките на доктрината „Един пояс, един път”. Стабилността в региона е задължително условие, за да бъде гарантирана сигурността на превозите.

Започва ли началото на края на американската окупация на Афганистан и способни ли са Русия и Китай да обърнат баланса на силите в азиатската страна? Пътят към това, без съмнение, минава през примирие между пущуните в афганистанското правителство и тези в „Талибан”, както и през изтласкване на американските войски от региона. Молбата за помощ на Хамид Карзай към Владимир Путин може да ускори този процес и като начало ще принуди американците да признаят своето поражение.