Корнелия Нинова прояви особен талант и постигна висоти в това да разбие ядрото на БСП, да го разедени и дезориентира. В стремежа си „да обнови“ партията, тя я разрови и започна еднолично да я подменя. Иска нещо, но постига нищо.

Няма спор, че БСП трябва да се превърне в модерна партия, да се еманципира от комунистическия архаизъм и да тръгне по съвременен път. Световната конюнктура е изключително подходяща за възход в политическия маркетинг на БСП. Ексцесията на неолиберализма и появата на консервативни вълни за нов по-достоен свят, обърнат към запазване на националните и семейни ценности, осъзнаването на глобализацията като задънена мрежа на хегемонизма, възникването на многополюсен модел създават изключително подходяща среда за събуждане на електоралния потенциал на БСП.

Но ръководството на тази партия не е подготвено да напусне дребното политическо интригантство и да създаде една грамотна маса от избиратели. То не е готово да прибавя съмишленици, да защитава каузи, да буди политическа енергия и ентусиазъм. Нинова счита, че е неотразимо различна в действията си, че шокира всички с ходовете си, но всъщност много активно нищоправи в БСП. С доминиране на гражданска квота в листите не се укрепва партия. А самият факт, че козовете, които Нинова изважда от джоба си, са основно гражданска квота, говори за личната й оценка за състоянието на партийния капацитет.  

Реваншизмът от Крушовица

Да мобилизираш цялата партия да се бори срещу петия в листата по време на кампанията, това е, меко казано, неприлично. Избирателите на БСП със сигурност мислят различни неща за Станишев. Предвид продължителния му престой начело на партията много хора са уморени от политическия му профил. Но независимо от всичко това Станишев е човекът от България, който заема най-висока позиция в европейския политически елит. Вместо да общува с него (да общува, не да го харесва!), Корнелия се посвети на това да води кампания срещу него. И войната не е заради някакво си „уволнение“ в миналото. Или може би Корнелия е забравила, че е имала и „назначение“?! Войната е защото Станишев е твърде различен от нея. Той е рафиниран и напълно интегриран в европейския политически разговор. Корнелия е абсолютен негов антипод, но не като разбирания или идеи, а като провинциален комплекс. Така че реваншизмът на Корнелия е предсказуем. Едно е да не си съгласна с Истанбулската конвенция, друго е да разчистваш хората на Станишев до крак, заменяйки ги с каквото и да е, хванато от гората, но притежаващо най-важното качество – да е достатъчно тъпинко, че да не смущава ръководителката.

Забавно и едновременно отчайващо е да се наблюдава как тази нелепа гонка на личностна основа се представя като битката на консервативното ляво срещу глобалния либерализъм (в лицето на Станишев). Корнелия няма нито стратегия, нито политическа философия, нито знания за световните процеси. Има антипатии.

Поредният гаф 15/15

Хитростта на реформаторката Корнелия Нинова стигна дотам, че да предизвика преподреждане на листата. Двете лобита, това на Корнелия и това на Станишев, се сблъскаха и заедно родиха гафа „Цветелинка“, която не знае кой е финансовия министър в България, чийто политически представител ще става, нито пък във Великобритания, където парадоксално, но работи в тази сфера.

„Покачените на пиедестала“ винаги се стремят да получат една фасадна демокрация, която задкулисно да контролират. Само че Корнелия се провали, не успя да проконтролира напълно вота в Националния съвет. Затова и появата на третата в листата на БСП отстрани изглежда хем налудно, хем резонно. Няма как да не се стигне до поредния гаф, след като стратегията на Нинова е дребноинтригантска. Така БСП ще изпрати в Европарламента 75% гражданска квота и една соросоидка, която тепърва ще репетира пред огледалото имената на европейските знакови политици.

Корнелия разчита на малограмотността на възрастния електорат на БСП. Ако хората знаеха повече за машинациите й, щяха да я бламират на самите избори като просто не гласуват. Комичните изпълнения в БСП никога не свършват, защото партията е приемник на една от най-лошите черти на комунистическия режим, а именно връзкарството. Единствените млади хора, които се присъединяват към тази партия, са синове и дъщери на партийни функционери. Затова партията продължава да води много активен задгробен живот, който Корнелия се опитва да маскира с демонстрация на странни младежи, които непрекъснато прибавя около себе си на преден план. Но предният план и камуфлажът, подобно на потьомкините села по маршрута на Екатерина II, не са цялата истина за състоянието на нещата.

Неграмотността на ръководителката

Корнелия така и не понечи да изработи стратегия за БСП – накъде върви тази партия, какъв е нейният профил, какви са избирателите, какво мислят. Соросоиди ли са, автомобилни състезатели ли са, бивши номенклатурчици ли са, що са? „Визия за България“ дори не искам да я коментирам. Банален документ, писан на парче от хора, пишещи партийни документи. Многократните демонстрации на напълно противоположни политически тези показват, че Корнелия е политически неподготвена, както и това, че не ползва (тъй като тя „знае всичко“) съветите на никакви експерти около себе си. „Интелектуалните“ капацитети като Драго Стойнев, Атанас Зафиров, Георги Свиленски и други подобни довършват задръстването. Ръководителката на БСП хем счита Тачър за образец, хем говори за социалистически идеи. Хем на моменти подкрепя Орбан за национално отговорната му политика, хем поставя класическа соросоидка в листата на БСП. Хем е другарка-социалистка, хем е за Кьовеши, която гони другарите й социалисти в Румъния. Хем е срещу джендъризма, хем слага хора от „Милениум“ на избираема позиция. Дали „Милениум“ са срещу джендъризма? Или са me too? Корнелия не знае. Не иска и да знае. Тя разчита на бутафорен политически пиар – да избере две-три по-известни лица за изборите и толкова. Политическите възгледи на Корнелия функционират задоволително. Но хората от БСП-то не са много взискателни към лидерите си. Те считат, че партията ще преживее всеки един лидер, заедно с неговите големи грешки.

Мълчанието на овцете

Заради номерата на Корнелия гарнитурата в листата се оказа основното ястие. Затова БСП ще продължи да загива, тъй като елитът на партията ще прави тъкмо обратното на разбиранията на електората. Това е елит, печално манипулиран рефлексивно отвън и в същото време неспособен да осъзнае бързите трансформации в политическата действителност на света. Едно е да рекетираш ГЕРБ (ще вдигаме въпроса, докато не ни платите!), както беше по времето на скандала с ЧЕЗ, друго е да следиш отношенията между великите сили и да внимаваш как ще се отрази сблъсъкът им на националния ни терен. А съвсем трето е, да имаш смелост да защитиш националния интерес.

Мълчаливото съгласие с безумствата на Корнелия минава червената линия на партийното възпитание. Първо ръководителката обяви война на старчоците в БСП, после започна чистка на кръговете около Станишев и Миков, и след това подреди около себе си неориентирани същества, цялата несъстоятелност на партийната флора и фауна. Плюс, разбира се, някои вечни фигури, без които Бюрото не може да функционира и да дирижира партийните потоци, интриги и пленуми... С листата и кампанията, която води, Корнелия демонстрира, че е брутална по отношение на БСП.

Малкият бунт се превърна в голяма глупост

Никой не жъне, преди да е посял каквото и да било. Не може да рушиш и да очакваш почести. БСП не е лидерска партия и трябва да имаш качества, за да общуваш и организираш партийния живот. Корнелия е недоверчива, импулсивна, хаотична, рязка, отмъстителна и лишена от стратегическо мислене. Третата в листата (плод на демокрацията в Националния съвет) показва, че политическата подготовка на гласуващите е сведена до ангажиране в лобита, а не е реално политическо знание.

Последната лъжа

Ако се чудите коя е последната голяма лъжа в българската политическа действителност, то това е, че БСП набира някаква електорална сила. Откакто ГЕРБ обявиха, че ще изграждат газопровод, продължение на „Турски поток“, започнаха техните проблеми. Заявката за АЕЦ „Белене“ също поражда притеснения у „началниците“. Бойко е подложен на дяволски натиск от страна на външните фактори,  които са готови да постелят пътека на Корнелия, за да стигне до премиерското кресло. По принцип дори прекъсването на намеренията за тези проекти при предсрочни избори и смяна на правителствата е достатъчен успех за хегемониалните интереси. Отлагането на едно решение е предпоставка за неслучване.

Най-големият парадокс в цялата политическа ситуация е, че електоратът на БСП е традиционно настроен приятелски към руската държава. И той ще гласува в предвидената схема, за да разклати ГЕРБ, с което да провали въпросните инфраструктурни проекти. Гениално е да употребиш енергията на враговете си за свои цели! На тези и на следващите избори БСП ще бъде употребена срещу ГЕРБ, за да бъдат преустановени намеренията на България за „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“. Не си мислете, че Корнелия, ако дойде на власт, ще задвижи тези проекти! Ще се направи опит тя бъде инсталирана във властта, но ако тя посегне към проектите, моментално ще й се стовари тежка политическа криза на главата. И така правителствата ще се сменят, за да не им остане дъх да предприемат каквото и да било. Тази технология работи в държави, където няма здрав политически разум. Орбан и Меркел устояха. Претърпяха лични и партийни загуби, но защитиха националния интерес. Ние не можем. Имаме сили за соросоиди в листата, за дребни мошеничества, за политическо разкешване, да наредим любовниците си по листите и пр. Но нямаме сили за национална доктрина. Ще свалим Борисов, после ще свалим и Нинова, но инфраструктурни проекти няма да направим.

През 1936 г. Рузвелт казва, че неговото поколение американци има среща със съдбата. Ние, българите, непрекъснато имаме среща със съдбата по време на всички политически избори. Така и не разбрахме, че не ние избираме, а нас ни избират в една или друга схема. Подреждат ни като пионки под смешните лозунги и клишета. Използват лявото и дясното, центристкото и крайното, използват дори патриотичното... за геополитически цели, които нямат нищо общо с националните ни интереси. Не е Нинова тази, която ще събори ГЕРБ. Ако се наложи, ще й го съборят, пък тя ще даде пресконференция, че е спечелила изборите. Но не бива да забравяме, че при технологиите с човешки фактор не всичко зависи от главния наредител. Понякога нещата не се получават. Или се променят в движение.

Тинята е погълнала мнозина без да се сгъсти. И времето на Корнелия ще отмине. Ще дойде друг на нейно място. Но тя няма да е направила партията по-грамотна, няма да е създала смисъл и стратегия, защото е фокусирана върху къси комбинации и евтини цели. Аман от пилоти и състезатели, от хора, които нямат представа какво е политиката! Политиката е професия. Корнелия е инициатор на вкарването на множество безпомощни същества в политиката. Заради неосъзнатото си усещане, че така тя доминира в ситуацията. Или младоци, или неопитни. Или и двете. Забележете, че при хората, които Корнелия пробутва, интелигентността в никакъв случай не е най-важното качество. По-важна е неопитността. За да може Нинова да е кукловодителката. Само че добрата политика е екипно занимание. Добрата политика не е поредица от хрумки на самостоятелно веселяща се ръководителка.

Да си кажем истината. Корнелия паразитира върху споен от миналото (а не от нейните качества) електорат, и това й дава огромно предимство за грешки, каквото ГЕРБ не притежава. И вместо да доизгражда този електорат, тя неграмотно го руши. Както казва американският мислител Емерсън: „В безразсъдството има надежда, в посредствеността – никаква“.