Миграционният натиск над Южна Европа нараства, констатират италианските власти

Само за четири дни, от 28 до 31 юли, италианската брегова охрана е координирала спасителни операции, при които 6500 мигранти са били доставени от плавателните съдове на трафикантите до бреговете на Италия. Това информираха властите в Рим, които признават, че въпреки усилията им, Средиземно море се превръща в огромно гробище за мигранти: близо 3000 човека са се удавили при опит да достигнат бреговете на Южна Европа от януари досега.

Липсата на международна координация в овладяването на миграционната криза превръща властите в статистически регистратор на проблема. Според  френския седмичник L’Obs  „за последните дни пресата в Сардиния съобщава за четиридесет алжирски мигранти, акостирали на три отделни лодки. Междувременно испанската брегова охрана информира за 118 жители на Магреба и Сахел, които са достигнали испанските брегове. Край либийските брегове кръстосва италианският боен кораб „Вега” и група германски доброволци на кораба „Ювента” , които също вадят от водите бедсващи мигранти” .

Статистиката от последните месеци свидетелства за най-голям наплив на бежанци от Еритрея. Другите големи групи пристигащи са от Судан, Нигерия и Сомалия. Много от тях свидетелстват, че са прекарали месеци във временни лагери в Либия, където биват затваряни всички мигриращи към Европа, преди да бъдат натоварени на гумени лодки и експедирани от трафикантите към италианските брегове.

„Айриш Таймс” публикува изповедта на 35-годишния сомалиец Адам Мухамад, който напуснал родината си още преди 20 години и загубил половината си телесна маса по пътя към Европа. „Краката му още носят следи от изтезания, а най-травмиращият етап от миграцията за него, както за мнозина други, си остава Либия” , пише ирландският всекидневник.

След ограничаването на егейския маршрут, вследствие на споразумението ЕС-Турция, южният маршрут Либия-Средиземно море-Италия поема почти 80% от миграционния натиск. От началото на годината 89 000 мигранти са пристигнали по него в Италия. Миналата година за същия период те са били 93 000, но Върховният комисариат на ООН за бежанците отбелязва, че част от потока вече се отклонява и към Испания. Щурмът на италианските брегове от трафикантите се осъществява на вълни от по няколко хиляди човека, качени на всевъзможни плавателни съдове, като пиковите месеци са юли и август, поради спокойното море през сезона. 90% от 7000 деца, пристигнали в Италия, са се оказали там без своите родители, уточняват от Комисариата.